Pääkirjasto

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

p. 014 267 1249
Maanantai 12:00 - 19:00
Tiistai 10:00 - 17:00
Keskiviikko 12:00 - 19:00
Torstai 12:00 - 19:00
Perjantai 10:00 - 17:00

Aseman kirjasto

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

p. 014 267 1283
Maanantai 14:00 - 19:00
Tiistai Suljettu
Keskiviikko 14:00 - 19:00
Torstai 10:00 - 15:00
Perjantai 10:00 - 15:00

Niemisjärven kirjasto

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 p. 014 267 1246
Tiistai 10:00 - 15:00

 

Juhlapyhien aattoina kirjastot suljetaan viimeistään klo 16.00.

Hankasalmen kirjasto Facebookissa:

 facebook

→ Lue lisää: Kirjastot ja aukioloajat

Antti Tuuri: Tammikuu 18, Otava, 2017

tammikuu 18

Antti Tuurin uusin romaani kertoo Suomen itsenäistymisen varhaisvaiheista ja tapahtumista Pohjanmaalla yhden tammikuisen kuukauden 1918 aikana. Ahto Sippola, ylistarolainen suojeluskuntalainen ja itsenäisyysmies kertoo tapahtumista. Ahto Sippola käy ystävänsä Axel Bergmanin puolesta tarkastamassa Vimpeliin perustetun sotakoulun, jota on myös ollut suunnittelemassa. Venäläisten pelossa koulu siirretään ruotsinkieliselle Vöyrille. Vaasaan matkaava sotilasjuna määrätään pysäytettäväksi, mutta erehdyksessä kiskoilta suistetaankin postijuna, jonka kyydissä on myös kolme vapaan senaatin senaattoria matkalla Vaasaan. Venäläiset varuskunnat on määrätty aseistariisuttaviksi, mutta valtaosa kasakoista on humalassa ja upseeriensa hylkäämiä ja venäläisten aseistariisunnasta selvitään siten lievillä menetyksillä vöyrinkoululaisten, jääkärien ja suojeluskuntalaisten yhteistoiminnalla. Yksi vöyrinkoululainen, Messukylästä kotoisin oleva nuori mies kuolee Ylistarossa, koska aseita rekeen lastattaessa tarttuu kokemattomuuttaan ladatun kuularuiskun varteen ja saa ammuksen itseensä. Tammikuu 18 on historiaa tuntevalle täynnä absurdia huumoria, leppeää tuurimaista sanailua ja pohjalaista määrätietoisuutta. Historian havinassa, surkein sattumuksin ja välistä pienillä paradokseilla varustettuna Pohjanmaa riisuutaan Venäjän vallan jäänteistä, kasakkaleireistä ja varuskunnista. Uusi sotilasjohtaja, useimmille vielä tuntematon Mannerheim on valittu ylipäälliköksi. Mutta koska valtionhoitaja Svinhuvfud on hänet valinnut, yhteisö luottaa häneen.Tosin Ahto Sippola lukee Mannerheimin käskykirjeen vasta sitten kun kaikki on jo tehty Pohjanmaalla. Mielenkiintoinen ja huumorilla pehmeästi varustettu katsaus kansalaissodan ehkä sotilaallisesti vaatimattomimpaan kuukauteen Pohjanmaalla, itsenäisyysjulistuksen tultua, keisarivallan kadottua ja bolsevikkivallankumouksen vasta nostaessa päätään Venäjällä ja Viipurissa.


Vanhemmat vinkit

Alice Munro: Jupiterin kuut, Tammi, 2017

jupiterin kuut

Alice Munro, 86-vuotias kanadalainen Nobel -voittaja ja novellisti ilmoittaa lopettavansa kirjoittamisen. Hänen uusimman novellikokoelmansa niminovellissa myös kirjailija kertoo fiktiivisesti lopettavansa kirjoittamisen. Jupiterin kuut -novellikokoelma jää kirjoittajan viimeiseksi. Kirja kertoo naisista, jotka puhuvat erehdyksistään tyynesti ja järkevästi ja soittelevat sitten epätoivoisia puheluita, juovat itsensä humalaan, ilmoittautuvat luontaishoitokurssille, vesiterapiaan, voimisteluun. Mukana on myös ylimielisiä ja epävarmoja miehiä, jotka kehittelevät teorioita taiteesta, historiasta ja  elämästä, eivätkä koskaan rakastu ikäisiinsä naisiin. Taattua Alice Munroa ja viehättävät jäähyväiset uskolliselle lukijakunnalle.

Hymyilevä mies - the happiest day of Olli Mäki

HymyilevaMies juliste lores

Juho Kuosmanen: Hymyilevä mies, 2016, elokuva.

Juho Kuosmasen elokuva: Hymyilevä mies - The happiest day of Olli Mäki. Viehättävä uutuuselokuva! Siinä ei ollut särmiä, ei kipua, lempeänpehmeää - aiheesta huolimatta. Elokuva on saanut Suomessa elokuvataiteen valtionpalkkinnon, Vuoden parhaan elokuvan Jussi -palkinnon, voittanut lukuisia pääpalkintoja kansainvälisillä filmifestivaaleilla Cannesissa, Zurichissa, Chicagossa. Elokuva perustuu tositapahtumiin: Olli Mäki otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi lopulta ottelun tyrmäyksellä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä. Hymyilevä mies on sydämellinen ja leikkisä tarina epäonnistumisen taidosta ja onnen tavoittelemisesta; miehestä joka on pakotettu esittämään roolia joka ei hänelle sovi, ja sen myötä valmis oivaltamaan mistä onni syntyy. Olli Mäki oli rakastunut ja kihlautui Raijansa kanssa ottelun aikana. Oikea Olli ja Raija Mäki elävät edelleen yhdessä.

Elokuva on mustavalkoinen 16 mm filmille kuvattu ajan hengen hienosti kuvauksen ja hillityn näyttelijätyön avulla välittämä humoristisen sympaattinen dokumentti ensimmäisesta suomalaisesta nyrkkeilyn maailmanmestaruusottelussa. Hymyilevä mies on useimmille elokuvan taiteellisille vastaaville ensimmäinen tai toinen pitkä elokuva./AP

Aristokraatti sarkatakissa

gustaf mannerheim

Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim - aristokraatti sarkatakissa, Otava, 2017

Elämänkerta Gustaf Mannerheimista 1860-luvulta 1950-luvulle. Elämäkerta kuvaa, kuinka keisarilliseen Venäjään sitoutuneesta miehestä tuli dramaattisten vaiheiden kautta sarkatakki-Suomen elävä legenda. Meinanderin muotokuva Mannerheimista on kiihkoton, elämän tekeviin miehuusvuosiin keskittynyt hillitty dokumentti: Mannerheimia ohjasi ensimmäiseen maailmansotaan asti niin sääty-yhteiskunnan kuin imperialismin arvot, ja myöhemmin ennen kaikkea bolsevisminvastaisuus. Menestyäkseen itsenäistyneessä Suomessa hänen oli muutettava arvomaailmaansa. Kaikki tämä muutti myös hänen persoonallisuuttaan, mutta hän säilyi aristokraattina, joka vielä 1920-luvulla vieraili Venäjän leskikeisarinnan luona Tanskassa. Sotilasjohtajana hän lahjoitti suomalaisen konepistoolin Adolf Hitlerille 1942, tutkimusmatkailijana ja vakoojana hän lahjoitti oman Browning -revolverinsa pohjois-Kiinassa asuvalle Tiibetin hengelliselle johtajalle Dalai Lamalle 1908. Oma henkilökohtainen elämä, vaimo, lapset jäivät etäisiksi, mutta runsaasti ystäviä, naisia ja miehiä riitti elämäntäytteeksi. /AP

Uusia erätarinoita

paska

Pekka Ervasti: Paska reissu - mutta tulipahan herkuteltua, Otava, 2017.

Pekka Ervastin hauska erä - ja ruokaohjekirja myttyynmenneistä eräretkistä. Savunhämyisiä, hilpeitä kertomuksia siitä, kuinka saalis jäi saamatta, mutta ruokaa riitti siltikin. Lisänä oivallisia riistanvalmistusohjeita herkuttelijoille./AP

1400-luvun Naantali

  neidonpaula

Kristiina Vuori: Neidonpaula

Historiallinen romaani kaksossiskojen elämästä 1400-luvun Naantalissa

 

Kotimaisia uutuusromaaneja

Heli-Maija Heikkinen: Viestikyyhkyupseeri

Tarina puolustusvoimien kyyhkysten kasvattajasta ja kouluttajasta sekä sodasta, perheestä, rakkaudesta, menetyksistä, syyllisyydestä ja anteeksiannosta.

Muita kotimaisia uutuuskirjoja löydät Arkki-blogista.

 

Kotimaista kesäluettavaa

 

Lipasti, Roope: Halkaisukirvesmies: elämä ja vähäisemmät teot

Lipastin veikeitä kolumneja mm. perhe-elämästä ja rintamamiestalon laajennuksesta koottuna yksiin kansiin, mukana myös uusia tekstejä.

Muita kotimaisia uutuuskirjoja löydät Arkki-blogista.

 

Onnellisuudesta

 airaksinen-timo-onnellisuuden-opas

Airaksinen, Timo: Onnellisuuden opas

Filosofi Airaksinen pohtii kirjassaan onnellisuuden olemusta ja keinoja tavoittaa aito onni.

Tarkastelussa ovat niin yksilön kuin yhteiskunnan ja maailmankaikkeudenkin onnellisuus. Lisää onnellisuusaiheisia lukuvinkkejä niin lapsille kuin aikuisille kirjaston Arkki-blogissa.

 

 

Historiallista jännitystä ja jännittävää historiaa

 mosaiikkimurha

Giulio Leoni: Mosaiikkimurha

1300-luvun Firenzen tuoreena priorina filosofi ja runoilija Dante Alighierin tehtäväksi lankeaa mosaiikkitaiteilijan murhan ratkaiseminen. Miksi luku viisi sekä viisikulmio, noituuden merkki, tulevat tutkimuksissa vastaan useammista lähteistä, mikä on symbolin merkitys? Lisää historiaan sijoittuvia dekkareita kirjaston Arkki-blogista.

 

 

Kuvauksellisia kirjoja

has

Sendak, Maurice: Hassut hurjat hirviöt

Max-poika purjehtii hirviöiden maahan ja kesyttää ne taikatempulla. Alun perin vuonna 1963 ilmestynyt lastenkirja sai elokuvaversionsa 2009. Muita kuvattuja kirjoja löydät kirjaston Arkki-blogista.

 

 

Kirjoja maista ja matkoista

Paakkinen, Reeta: Kotona Istanbulissa : tositarinoita Turkista

Nuorena Suomesta Turkkiin muuttanut Paakkinen kertoo samaan aikaan niin huumori- kuin informaatiopitoisia tarinoita Turkista. Elämä ei siellä olekaan ihan sellaista, kuin me suomalaiset yleensä kuvittelemme. Muihin maihin ja matkoihin tutustumisen voit aloittaa kirjaston Arkki-blogista.

 

 

Lasten teatterikirjoja

 muusajamaestro

Kirkkopelto, Katri: Muusan ja Maestron teatteriseikkailu

Teatterikummitus Diiva toimii ystävysten Muusan ja Maestron oppaana teatterin ihmeellisessä maailmassa. Muihin lasten teatteriaiheisiin kirjoihin voi tutustua kirjaston Arkki-blogissa.

 

 

Holokaustikirjallisuutta

 

Tadeusz Borowski: Kotimme Auschwitz

Auschwitzin selviytyjä on tallentanut leirin arkielämää novelleihin.

Lisää holokaustiaiheisia kirjoja, niin tietokirjoja, muistelmia kuin kaunokirjallisuuttakin, löydät Arkki-blogista.

 

 

Siirtolaishistoriaa

 

Oiva Kulo: Isänmaastaan vieroitetut

Kaikki eivät olleet innoissaan siirtolaiseksi lähtemisestä, mutta sotien jälkeinen taloustilanne Suomessa pakotti siirtymään Ruotsiin elannon perässä.´Kirja perustuu erään perheen elämään ja katkeroittavaan kokemukseen.

Lisää siirtolaistarinoita löydät kirjaston Arkki-blogista.

 

 

Nallekirjoja

 9789525321760

Arvola, Pirjo: Osmo nalle ja isän erehdys

Osmo-Nallen isä ajautuu hunajapulassa rikollisille poluille ja joutuu vankilaan. Kirjan avulla voi keskustella lapsen kanssa arasta aiheesta, vankilaan joutumisesta, ja siitä, kuinka muu perhe selviää.

Mutta kirjallisuuden pörröisiä nalleja löytyy kirjaston tiedotusblogi Arkista.

 

 

Terveysruokakirjoja

Nilsson, Mats-Eric: Vaara vaanii kattilassa: miksi pelkäämme oikeaa ruokaa

Lait ja säädökset suosivat ravitsemuksellisesti vähäarvoista teollisuusruokaa perinteisesti valmistetun ruoan kustannuksella. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä palata käyttämään oikeita raaka-aineita, kokea puhtaita makuja – ja saada aitoa ruokakokemusta!

Muihin terveysruokakirjoihin voit tutustua kirjaston tiedotusblogi Arkissa.

 
 

 

Tavallisia ihmisiä - epätavallisia kohtaloita

Anna Pihlajaniemi: Adoptiomatka

Kipeä, päiväkirjamainen kuvaus siitä, millaista on adoptoida lapsi Kiinasta.

Lisää dramaattisiakin elämänkohtaloita löydät kirjaston tiedotuslehti Arkista.

 

 


Nuoria etsiviä

Surmankarin vangit

Ari Paulow: Surmankarin vangit

14-vuotiaan Maken isä on tutkija. Make lähtee kavereineen perheen kesämökille talkoopuuhiin, mutta isä ei olekaan vastassa, kuten sovittiin. Voiko meneillään oleva, kansainvälistä tiedeyhteisöäkin kiinnostava tutkimustyö, olla isän katoamisen syy?

Lisää nuoria etsiviä on tavattavissa kirjaston tiedotuslehti Arkissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antti Tuuri: Ikitie, Otava 2011

ikitie

Antti Tuurin romaaniin perustuva Ikitie -elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa 2017. Elokuva on myös nimetty viralliseen Suomi 100 vuotta -ohjelmistoon, joten romaanin lukemalla voi jo etukäteen eläytyä elokuvan henkiseen miljööseen. Ikitie on Tuurin kolmas Jussi Ketola -romaani. Ensimmäinen, Taivaanraapijat kertoi Ketolan Amerikan matkasta ja työstä pilvenpiirtäjätyömailla New Yorkissa ja tutustumisesta teosofissosialistisen Matti Kurikan ajatteluun.Toinen romaani, Kylmien kyytimies kertoo Jussi Ketolan kokemuksista vuoden 1918 temmellyksessä, aseettomana, valkoisten puolella työskentelevänä kuolleiden kuljettajana, ”kylmien kyytimiehenä”. Kolmas romaani, Ikitie vie 30-luvun oikeistoradikalismiin, Lapuan liikkeen aikaan, elokuiseen päivään, jolloin Jussi Ketola sullotaan mustaan autoon ja kuljetetaan Neuvostoliiton rajalle, ”kyyditetään”, "Ikitietä", vanhaa etappireittiä pitkin. Ketola karkaa uhkaavilta surmaajiltaan, humalaisilta rajamiehiltä ja lapualaisilta, juoksee Neuvostoliiton puolelle ja joutuu Karjalaan kolhoosia rakentamaan yhdessä Amerikasta tulleiden suomalaissiirtolaisten kanssa. Neuvostoliiton salainen poliisi yrittää värvätä Ketolaa vakoilemaan amerikansuomalaisia kolhoositovereitaan, josta Ketola kieltäytyy. Stalinin vainot alkavat ja monien suomalaisten unelma paremmasta maailmasta lakastuu etnisiin massateloituksiin, julmaan totalitarismiin. Mielenkiintoinen, tuurimainen, lempeä katsaus historian julmaan käänteeseen pohjalaisen Jussi Ketolan elämässä.


Vanhempia viikon vinkkejä

Helsingin rikosmysteereitä 1900-luvun alusta

kuoleman kuukausi

Timo Saarto: Kuoleman kuukausi, Karisto, 2017

Kruununmakasiinin toisesta kerroksesta helsingissä löytyy ruumis marraskuun 7. päivä 1917. Helsingin neljännen piirin miliisimies Leo Waara osuu paikalle ruumiin löytäjän kauhunhuudon hälyttämänä. Kaasulaitoksen tiloista löytyy myös ruumis ja muuan etsivä saa tapaturmaisesti surmansa. Virasta erotettu Kaivopuiston poliisireserviin kuuluva Anders Autio kiinnostuu tapauksesta ja on pian samoilla jäljillä Leo Waaran kanssa. Timo Saarron romaani vie lukijan poliittisesti muutosten kourissa kuohuvaan 1900-luvun Helsinkiin, jonka kaduilla kulkevat parittajat, siveyspoliisit ja hurmossaarnaajat.

Waltteri Torikka: Rakkaus, 2016, cd-levy

torikka

Suomen suosituin ja komeaäänisin baritoni on julkaissut levyjä, joista uusin, Rakkaus sisältää suomalaisten rakkauslaulujen klassikoita: Puhu hiljaa rakkaudesta, Laulu kuolleesta rakastetusta, Balladi elokuvasta Klaani... Waltteri Torikka valloitti Ilmajoen oopperajuhlilla pääsolistina Mannerheimin roolissa. Ensi kesän juhlia odotellessa voi herkutella rakkauslauluilla./AP

Mannerheimin nuoruus

 nuori mannerheim

Teemu Keskisarja: Hulttio - Mannerheimin painava nuoruus, Siltala, 2016

Teemu Keskisarjan rosoinen tarina Gustaf Mannerheimin nuoruusvuosista. Lapsuutta on sivuttu kaikissa edeltävissa elämänkerroissa ja paino on ollut Mannerheimin miehuusvuosissa ja aikuisiän saavutuksissa, mutta nuoruusajan kolttosista ei juuri ole mainittu. Nuori Mannerheim oli hulttio, joka sai potkut Helsingfors Lyceumista ja Haminan kadettikoulusta syytettynä juopumuksesta ja "siveettömistä" suhteista. Tämän päivän Mannerheim olisi ollut mielialalääkitty, laitostunut ihminen ja omana aikanaan hän olisi meriiteillään ja aatelistaustallaan saattanut hyvinkin päätyä postimestariksi Heinolaan. Syynä nuoruuden hulttiokauteen oli se että Mannerheim jo varhain erotettiin perheestään: hän joutui asumaan ja selviytymään yksin. Hevoset, taitava ratsastajatausta ja aatelisuus veivät hänet Pietariin ja myöhemmin keisarinnan Chevalier-kaartiin. Venäjän keisarikunnan hajotessa hänen passissaan kansalaisuutena oli suomalainen. Kokemus sodissa ja tiedustelutehtävissä nostivat hänet itsenäistyvän Suomen sotilasjohtoon, myöhemmin marsalkaksi ja presidentiksi. Teemu Keskisarja keskittyy vähemmän dokumentoituun osaan hänen elämästään, nuoruuteen./AP

Tositarina Viipurista

harriet ja olof02687

Martti Backman: Harriet ja Olof. Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918, Gummerus, 2016.

Viipurissa 1918. Jääkäri Olof Laguksella on luvaton suhde naimisissa olevaan, kevytmieliseen Harriet Theslefiin. Olof Lagus kuolee hämärissä olosuhteissa ja lakimies Fritz Wiik ryhtyy selvittämään kuolemaa apunaan Olof Laguksen äiti ja sisar. Romaani perustuu tositapahtumiin ja olemassaolleisiin oikeisiin henkilöihin./AP

Jälleenrakennuksen ankeat ajat

 

Holmila, Antero: Suomi sodan jälkeen

Maatamme ei rakentanutkaan niin yhtenäinen kansakunta kuin haluamme muistaa.

Myytti yhtenäisestä jälleenrakentamisen ajan Suomesta murtuu Toisen maailmansodan jälkeistä aikaa nimitetään Suomessa usein "vaaran vuosiksi" ja "jälleenrakennuksen ajaksi". Sotaa seuranneet vuodet esitetään suurena kertomuksena yhtenäisestä kansakunnasta, joka rakensi uudelleen runnellun maan, maksoi sotakorvaukset ja asutti siirtoväen. Neuvostoliiton pelottava varjo lankesi talkootöissä puurtavan kansan ylle. Suomi sodan jälkeen purkaa tätä myyttiä. Sodanjälkeinen Suomi oli rikkinäinen maa, jonka sisäiset jännitteet olivat suuri huolenaihe. Välitön miehityksen uhka vaihtui nopeasti kotikommunistien pelkoon, kun maassa koettiin sekä jatkuvia lakkoja että torikokouksia. Asuntopula aiheutti yhteiskunnallista kitkaa, eikä evakkojen uudelleenasuttaminen ollut kivutonta. Rikollisuus lisääntyi 1940-luvun jälkipuoliskolla räjähdysmäisesti, ja lehdissä kirjoitettiin paljon sodanjälkeisestä moraalikriisistä. Sodasta toipuminen vei aikansa, ja jälleenrakennus alkoi toden teolla vasta olojen vakiintuessa vuosikymmenen lopulla.

Opiskele unen hallintaa

 

Juurikkala, Kaija: Sielu ei nuku

Kuinka valvoa hyvin ja levätä nukkumatta? Kaija Juurikkala kärsi pitkään unettomuudesta, kunnes oppi lepäämään öisin ilman että nukkuisi sikeästi.

Kirjassaan hän auttaa muita unettomuudesta kärsiviä löytämään keinot viettää yöt niin, että aamulla voi nousta sängystä levänneenä ja energisenä. Yö on portti alitajuntaan. Silloin ihminen on lähimpänä sellaisia henkisiä kykyjään, joita ei valveaikaan käytä aktiivisesti. "Sielu ei nuku" rohkaisee tutkimaan näitä alueita: Miten mieleni ohjaa minua tietämättäni? Miten voin tulkita ja houkutella esiin alitajunnan lähettämiä viestejä? Miten erotan intuition ja mielijohteen? "Rakastan öitä. Joskus nukun niin kuin ihmisen kuulunee nukkua mutta niin kuin yhä harvemmat nukkuvat. Nukahdan illalla ja herään aamulla. Silloin säikähdän: "Oh, meni yö hukkaan!"

 Merikarhun tragikoominen elämä

Tamminen, Petri: Meriromaani - eräitä valoisia hetkiä merikapteeni Vilhelm Huurnan synkässä elämässä

Petri Tammisen surumielinen huumori humisee raikkaasti kuin merituuli takilassa. Herkullinen pienoisromaani kertoo kapteeni Vilhelm Huurnasta, joka onnistuu upottamaan laivan toisensa jälkeen maailman merillä purjehtiessaan. Todellisuus lyö surullisen hahmon ritaria toistuvasti kasvoille, mutta kuin mykkäelokuvan sankari hän aina kokoaa itsensä ja lähtee kohti uusia vastoinkäymisiä. Leuka rintaan ja isopurje ylös! Tragikoominen kertomus Huurnan meriseikkailuista nousee vertauskuvaksi lähes kaikelle.

Suoliston tärkeä merkitys

Enders, Giulia: Suoliston salaisuus - kaikki kehomme keskeisestä elimestä

Tunne suolistosi - voi hyvin! Kansainvälinen bestseller tarjoaa helposti sulavaa tietoa suoliston merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Nuori, palkittu tutkija Giulia Enders kertoo kehomme keskeisestä mutta aliarvostetusta elimestä asiantuntevasti ja perusteellisesti mutta kepeällä otteella. Kirja esittelee uusinta tutkimusta, jossa suoliston merkitys paljastuu kuviteltua laaja-alaisemmaksi. Mahavaivojen lisäksi myös iho-oireet, masennus ja lihominen voivat olla lähtöisin suoliston ja ruoansulatuksen ongelmista. Enders kehottaa pohtimaan mm. kysymystä: Istunko pytyllä oikein?

 Nuoren miehen tie rintamalle ja SS-joukkoihin

 

Porvali, Seppo: Rautaristi : SS-mies Yrjö Pyyhtiän tarina

Yrjö Pyyhtiä oli 17-vuotias, kun talvisota syttyi 30. marraskuuta 1939. Hän kuului suojeluskuntaan ja mieli rintamalle. Sinne hän olisi päässyt samana päivänä, kun aselepo astui voimaan 13. maaliskuuta 1940. Jatkosodan alussa Pyyhtiä toimi taistelulähettinä tykistön ja jalkaväen välillä. Tie eteni kohti Sortavalaa läpi rajujen taisteluiden. Sissiretkellä Vodlajoelle suomalaiset hiihtivät vihollisen ansaan. Kornetti Teppo Hirvi-Kunnas hakkautui kuoliaaksi konekivääritulessa ja nimitettiin postuumisti Mannerheim-ristin ritariksi. Vain harva pelastui, Pyyhtiä oli heistä yksi.

Kesällä 1942 Pyyhtiä näki yksikkönsä ilmoitustaululla viralliselta näyttävän paperin. Siinä etsittiin 200 vapaaehtoista Saksan itärintamalle suomalaisen SS-pataljoonan vahvistukseksi. Pyyhtiä anoi ja pääsi Saksan asevoimiin. Lyhyen koulutuskauden jälkeen uudet tulokkaat heitettiin etulinjaan aina Kaukasukselle saakka. Kaukasuksella, Tsikolan kylässä käytiin raju taistelu. Pyyhtiä ja aseveli Kalevi Könönen palkittiin I ja II luokan Rautaristeillä sekä siihen lisättävillä kultaisilla soljilla, jollaisia ei ennen heitä ollut jaettu, eikä tultaisi jakamaan yhdellekään suomalaiselle.

Seppo Porvalin 31. Kirja kertoo elävästi nuoren miehen matkasta maanpäälliseen helvettiin ja takaisin, ja uudelleen Suomen rintamalle. Aseveli Könönen kaatui Karjalan kannaksella juhannuksena 1944, mutta Pyyhtiä jatkoi etulinjassa aina katkeraan rauhan tuloon saakka, jonka jälkeen entisiä SS-miehiä ei hyvällä silmällä katsottu.

 Teippiaskartelua!

 

Sirkiä, Kuparinen, Sirkiä-Jarva: Ihana ilmastointiteippi : tarttuvaa teippiaskartelua : askartele luovasti arkeen ja juhlaan

Askartelijoiden iloksi teipistä syntyy monenlaisia pieniä esineitä ja koristeita. Perinteisen harmaan värin lisäksi ilmastointiteippiä on nykyisin saatavilla monissa trendikkäissä kuoseissa.

Jalkapallon maailmanmestaruuden kisahistoria

Ekberg, Jari: Kuin taivasta koskettaisi

Jalkapallon maailmanmestaruudesta on pelattu yli 80 vuotta, ja kisoista on tullut lähes elämää suurempi ilmiö. Kisahistoria alkoi vuonna 1930 Uruguayssa, jonne kokoontui 13 joukkuetta kamppailemaan maailmanmestaruustittelistä. Amatööripelaajat ottivat vapaata päivätöistään, ja Euroopasta lähti pitkälle matkalle vain neljä joukkuetta. Viimeisin lopputurnaus pelattiin 2010 Etelä-Afrikassa, johon osallistui huippuammattilaisia 32 maasta. Uruguayn ja Etelä-Afrikan väliin jää 17 erilaista turnausta, joista kullakin on ollut huippuhetkensä ja yllätyksensä.

Kuin taivasta koskettaisi kertoo MM-lopputurnausten tarinan. Turnausten taustalla on nähty poliittisia jännitteitä, kuten kyräilevien eurooppalaisten maiden kohtaamiset Ranskassa 1938 tai vuoden 1970 kisoja edeltänyt "jalkapallosota" El Salvadorin ja Hondurasin välillä. Kulisseissa on vaikutettu monin tavoin sekä peleihin itseensä että suurkisojen kehityssuuntaan. Kirjan pääosassa ovat kuitenkin itse peli ja ikimuistoisimmat ottelut: jännitysnäytelmät, murskatappiot, yllätysvoitot, joukkueet, valmentajat ja pelaajat. Tilasto- ja nippelitietoakaan ei unohdeta: kirjasta saa esimerkiksi tietää, kuka on pelannut MM-finaalit kahden eri maan paidassa tai kuka teki ensimmäinen hattutempun kaksissa kisoissa. FM Jari Ekberg (1979) on äidinkielen lehtori, joka on pelannut jalkapalloa alasarjoissa. Hän on kiinnostunut jalkapallosta niin kentällä, lajikulttuurina kuin yhteiskunnallisena ilmiönä. Ekberg on myös arvokisafani, joka ei jätä yhtäkään peliä katsomatta.

 Itsemurhaa yrittäneet kertovat

Vuori, Katariina & Pulkkinen, Jonna: Kourallinen tabuja

"Viisi vuotta sitten haaveilin tuskattomasta hetkestä. Joulu oli tuloillaan ja väsymyksen keskellä laitoin kotia joulukuntoon." Tämä 43-vuotias nainen päätyi yrittämään itsemurhaa jouluyönä. Vuosittain noin tuhat suomalaista tappaa itsensä. Yrityksiä arvioidaan olevan kymmenkertainen määrä, ja vakavia itsemurha-ajatuksia on jopa joka kymmenennellä suomalaisella. "Ihmettelin, miksi kaikki olivat hiljaa eivätkä puhuneet tapahtuneesta. Pahalta tuntui, kuin kaikki olisi vaikenemalla hyvin!" kuvaa 43-vuotias nainen herättyään joulupäivään, yhä hengissä. Itsemurha on edelleen tabu, josta harvoin puhutaan avoimesti. Kourallinen tabuja on keskustelunavaus pahasta olosta. Kirjan tositarinoissa toistuu se, miten terveyden huollosta ei saa apua. Vatsahuuhtelun jälkeen potilas lähetetään yksin kotiin eikä jatkohoitoa suunnitella lainkaan. Raskaaseen aiheeseen lankeaa kuitenkin myös valoa: lähes jokaisessa tarinassa itää ajatus siitä, että itsemurhasta voi selvitä hengissä. Kourallinen tabuja-teoksessa itsemurhaa yrittäneet kertovat, miksi he eivät halunneet enää elää - ja mistä he ovat saaneet motivaation jatkaa elämää. Katariina Vuori (1971) ja Jonna Pulkkinen (1977) ovat vapaita kirjailijoita ja toimittajia.

Historiallisen romaanitrilogian ensimmäinen osa

Misko, Anna: Armovuosi

Historiallisen romaanitrilogian ensimmäinen osa kuvaa 1700-luvulla vakiintunutta käytäntöä, jolla papin lesken elämä pyrittiin turvaamaan. Kirkkolaki suositteli, että papin viran täytössä etusijalle asetetaan hakija, joka lupaa avioitua edeltäjänsä lesken tai tyttären kanssa. On huhtikuu vuonna 1793, kun Karhinpään kappalainen Anders Gottleben yllättäen kuolee ja Ingrid-rouva jää kolmen tyttärensä ja opiskelijapoikansa kanssa vaille elättäjää. Turun tuomiokapitulin myöntämä armovuosi suo hänelle tilapäisen turvan, mutta muuttuu koettelemukseksi, kun virasta kiinnostuneita kirkonmiehiä alkaa käydä arvioimassa pappilaa, leskeä ja hänen naimaikäisiä tyttäriään. Vuosi on täynnä dramatiikkaa ja voimakkaita tunteita. Pettymykset rakkaudessa, leimahtava mustasukkaisuus ja sisarkateus repivät äidin ja sisarusten välejä. Perheen ainoa poika, lahjakas Julius opiskelee Turussa jumaluusoppia. Hänen valmistumistaan odotetaan hartaasti, että hän voisi pelastaa kotiväkensä häädöltä. Kustaa III:n murhan jälkeen Suomessa eletään poliittisesti epävakaata aikaa, jonka vaikutukset tuntuvat myös syrjäisessä pappilassa. Maaseudun rauhassakin on syytä harkita tarkoin sanansa. Anna Misko rakentaa vakuuttavaa ajankuvaa ja kirjoittaa vetävästi, kieli on omintakeista ja nautittavaa, kerronta viisasta ja hauskaa. Armovuosi on lukukokemus.

 

 

Pöyliö, Sari: Pölynimurikauppias : ja muita äitien erehdyksiä

Vastuunkantajia, vastuunpakoilijoita, sievistelijöitä, rietastelijoita, marttyyreita, komentelijoita - Sari Pöyliön tarkkanäköiset ja riehakkaat novellit marssittavat esiin äitityyppien koko kirjon. Siinä missä yksi lakkaa kiireettä varpaankynsiään auton odottaessa pihalla, toinen saa päähänsä karata pölynimurikauppiaan matkaan. Äitien tarinat kertovat myös tyttäristä, joiden mietteet tiivistyvät arkipäivän kysymyksiin: Miten suhtautua iäkkään äidin yöllisiin orgioihin? Kuinka pian vainaja alkaa kesähelteellä haista autossa? Mistä etsiä synnytyslaitokselta karannutta äitiään, joka jätti perinnöksi Kake Randelinin kasetin ja geenimutaation? Ja juuri kun kaaos on hetkeksi taltutettu, ovelta kuuluu pölyn imurikauppiaan koputus. Pölynimurikauppias nuuskii kotien nurkat ja kaivaa esiin mustan huumorin kyllästämän kokoelman absurdeja tarinoita, jotka kääntävät äidin ja tyttären roolit päälaelleen. Sari Pöyliö (1966) on kemijärveläinen freelance-toimittaja. Pölynimurikauppias on hänen esikoisteoksensa.

 

Rommi, Satu: Teetä ja temppeleitä

Palkitun matkakirjailija Satu Rommin uusi teos Thaimaasta, Burmasta ja Kambodzhasta! Suomenkieliset Kaakkois-Aasiaa käsittelevät matkakirjat typistyvät valitettavan usein kuvauksiksi aurinkorannoista, ruuasta ja prostituutiosta. Kaikki muu kulttuuriin liittyvä ohitetaan satunnaisilla lauseilla muutamista eri temppeleistä. Alueella on kuitenkin rikas historiansa, vuosituhansia vanha kulttuuri ja lukuisia kiinnostavia ihmiskohtaloita, joita on syytä esitellä suomalaisille lukijoille. Satu Rommi käsittelee kohdemaitaan matkakertomusten ja paikan päällä tehtyjen haastattelujen kautta. Haastatteluissa pureudutaan matkustuskuvausten vastapainoksi kohteiden erityispiirteisiin ja konfliktien rampauttaman maailmankolkan asukkaiden henkilökohtaisiin kokemuksiin. Kirjassa tutustutaan muun muassa thaimaalaisen naisen elämään pakolaisten ja vähemmistöjen auttajana, irvokkaisiin turisti-ilmiöihin, kuten "orpokotiturismiin", matkailijan ja paikallisten ihmisten vuorovaikutukseen ja vastuulliseen matkailuun. Keskiössä Rommilla on naisten elämä Kaakkois-Aasiassa, mikä on luonnollista, onhan Rommi yksin matkustava nainen, jonka tielle osuu vahvasti sukupuolittuneessa maanosassa lähinnä naisia. Tämä on kirja, jonka jokaisen alueella matkailevan tai alueesta kiinnostuneen tulisi lukea, jotta ymmärtäisi käyttäytyä ihmisiksi myös matkaillessaan.

 

Lindeberg, Minna: Aimo ja Unto

Allan ja Udo ovat olleet pari jo iär ja ajat. Mutta ei ole aina helppoa olla kaksin, kun sitä kuitenkin on ihan erilainen kuin toinen. Nyt on jouluaatto. Udo kieltäytyy juhlimasta ja Allan nuokkuu puolinukiksissa. Niin, unten maassa voi tapahtua ihan mitä vain. Ukot osaavat lentää, kakuissa ei ole pohjaa laisinkaan ja mystinen leipuri hiiviskelee ympäriinsä. Mutta unissakaan ei aina käy kuten toivoisi. Kuvakirja siitä miten vaikeaa yhdessä leikkiminen voi joskus olla, muistojen haikeudesta ja unien logiikasta.

 

Särkikoski, Tuomo: Kiukaan kutsu ja löylyn lumo

Saunan löyly on suomalaisille enemmän kuin höyrykylpy. Saunomisessa on jotain riitinomaista, mutta palvontaa tai protokollaa siihen ei sisälly. Jokaiselle suomalaiselle sauna on omanlaisensa paikka, joka kyllä tunnetaan, vaikka kaikkea sen alkuperästä ei tiedetäkään. Suomensukuisten kansojen maakuoppasauna on aikaa sitten muuntunut mitä useimmiksi saunan muodoiksi, ja suomalainen sauna on levinnyt ympäri maailman. Kiukaan kutsu ja löylyn lumo on nelivärikuvin kuvitettu teos, joka kertoo suomalaisesta saunasta eri näkökulmista. Mistä sauna on lähtenyt liikkeelle? Kuinka saunasta tuli "suomalainen"? Millaista roolia sauna on esittänyt kansallisaatteen nousussa, sodassa ja urheilussa? Saunan historia kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta. Muutto maalta kaupunkiin on muuttanut myös saunomisen kulttuuria. Sauna on jättänyt jälkensä niin suomalaiseen designiin kuin politiikkaankin. Se on ollut myös suosittu lääketieteellisen tutkimuksen kohde ja innovaatio, josta on halukkaasti kehitetty uusia, moderneja muotoja. Kirjan keskiössä on Suomen Saunaseura, joka perustettiin vuonna 1937 edistämään saunakulttuuria, luomaan sille suomalaista identiteettiä - ja tietenkin saunottamaan kaikkia saunomisesta kiinnostuneita.

 

 

Pyy, Mari: Kadonnut

Kadonnut tempaa mukaansa perinteisiä kulttuurikäsityksiä rikkovalle matkalle, jonka pääteasema saa lukijan seisahtumaan lapsen hädän äärelle. Sosiaalityöntekijä Inka Uusimaan palatessa kesälomaltaan Sudanista alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokotiin, hän kuulee järkyttävän uutisen. Nuori turvapaikanhakijatyttö Nasim Moha on kadonnut jäljettömiin viikkoa aiemmin. Inka haluaa selvittää suojattinsa kohtalon, mutta kollegat ja poliisi suhtautuvat katoamiseen omituisen välinpitämättömästi. Yhtä aikaa Nasimin katoamisen kanssa vastaanottokodin elämään ilmestyvät uusina lasten edustajina aloittelevat Rami Khan ja Janne Kivi. Molemmat vaikuttavat tehtävästään ja lasten edusta aidosti kiinnostuneelta, mutta kyteekö pinnan alla jotain muuta? Inkan oma menneisyys paiskautuu hänen silmilleen repien rikki vanhoja haavoja. Liian myöhään Inka tajuaa joutuneensa mukaan itseään suurempaan kuvioon, jossa keneenkään ei voi luottaa. Kadonnut on espoolaisen Mari Pyyn vahvasti elämänmakuinen ja kantaa ottava esikoisjännityskirja. Pyy on työskennellyt alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottotyössä ja saanut näin eturivin paikan tarkasteltaessa suomalaista turvapaikanhakijasysteemiä alaikäisten lasten osalta.

 

 

Mikä moka!

Mikä on karmeinta, mitä voit kuvitella? Kesken uimahyppyelvistelyn nilkkoihin valahtavat vermeet? Ehei, pahempaakin voi sattua... Mokakirjassa osansa saavat niin koulupäivien kompuroinnit, sosiaaliseen mediaan lipsahtaneet tunnustukset kuin ensitreffien jäätävät avausrepliikit. Ja osaavatpa ne jumaloidut julkkiksetkin mokaamisen jalon taidon. Mukana mokailemassa ovat mm.: Alexander Stubb, Matti Vanhanen, Antti Ruuskanen, Mikko Kuustonen ja Minna Haapkylä.

 

 

Valli, Kati: Kakkukestit

Mitä jos loihtisit juhlapöydän komistukseksi Nemon merimaisemakakun, Tuhkimon ratsukakun tai Nalle Puhin hunajakakun? Suussa sulavan herkullisessa kirjassa esitellään 24 Disneyn satumaailmasta innoituksensa saanutta juhlaleivonnaista. Omansa ovat saaneet niin prinsessat, Ankkalinnan hahmot kuin klassikkoelokuvien sankaritkin. Perinteisten täytekakkujen lisäksi kirjasta löytyy ohjeet esimerkiksi maukkaisiin muffinsseihin ja kakkutikkareihin, ja ohjeita löytyy niin aloittelijoille kuin kunnianhimoisille leipurimestareillekin.

 

Backman, Fredrik: Mies, joka rakasti järjestystä

Ove on 59-vuotias. Hän ajaa Saabia. Hänet on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan tehtävistä vuosia sitten - Se oli vallankaappaus! - mutta edelleen Ove on korttelinsa peräänantamattomin järjestysmies. Koominen tarina alkaa, kun vastapäiseen rivitaloon muuttavat uudet naapurit kolhivat Oven postilaatikkoa. On ryhdyttävä vastaiskuun! Mies, joka rakasti järjestystä on romaani pörröisistä kissoista, odottamattomista ystävyyssuhteista sekä ikivanhasta peräkärryllä ajamisen taidosta. Kaikki tämä muuttaa pohjamutia myöten koko yhteisön, ja jopa kyräilystä on mahdollista parantua. Fredrik Backmanin esikoisromaani vanhasta äkäisestä miehestä onnistuu kuvaamaan yhtä pienoismaailmaa ja samalla kertomaan jotakin tärkeää itsestämme ja ajastamme.

 

 

Kankimäki, Mia: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki jättää 38-vuotiaana päivätyönsä kustantamossa ja lähtee jäljittämään tuhat vuotta sitten elänyttä japanilaista hovinaista ja kirjailijaa Sei Shonagonia. Hän ei tunne ketään Kiotossa eikä osaa kieltä, mutta hän on lukenut englanniksi Sein Tyynynaluskirjan ja tuntee löytäneensä sielunsisaren: modernin naisen, jonka havainnot elämästä voisivat olla Virginia Woolfin. Sei listaa myös hurmaavia, ärsyttäviä, elegantteja asioita, ja niitä, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

Irtiotto ei ole helppo, mutta uusi elämä imaisee matkaajan nopeasti mukaansa. Hän huumaantuu temppeleistä, kirsikankukista, Kamo-joen itkupajuista, kabuki-teatterista, zen-meditaatiosta, teehuoneista.

Kirjoittavan tutkimusmatkailijan kokemuksista syntyy tositarina, jota lukee kuin parasta romaania. Ihailemaansa hovinaista jäljittäessään Mia Kankimäki havahtuu myös huomaamaan, mitä elämältään haluaa.

 

 

Hakalahti, Niina: Tuukka-Omar ja minilapset

Tuukka-Omarin ja Paavon kesäloma alkaa dramaattisissa tunnelmissa. Heidän lempipaikkansa, koulun pihalla sijaitseva Jänisbaari, on uhattuna. Pihaa myllätään, sillä koulun yhteyteen on tulossa päiväkoti. Poikia minilasten tulo huolestuttaa.

Tuukka-Omarin äidillä on kuitenkin piristävä uutinen: Tuukka-Omarin serkku Kasper tulee Ruotsista kyläilemään. Kasperilla ja hänen äidillään onkin mukanaan yllätys: yksivuotias pikkusisko Bella. Kasper ehdottaa, että pojat harjoittelisivat Bellalla, jotta minilasten kohtaaminen elokuussa sujuisi paremmin.

Paavo ja Kasper alkavat viihtyä vähän liian hyvin yhdessä. Lisäksi minipossu Jaskasta on huolta. Ja vaikka tässä olisi jo tarpeeksi, Tuukka-Omarin äitiin iskee remontti-innostus.

 

 

Perälä, Jussi: Ikuinen säätö : Helsingin huumemarkkinat

Populaaritietoteos Ikuinen säätö käsittelee huumausaineiden laitonta myyntiä ja käyttöä 2000-luvun Helsingissä. Se valottaa pääkaupungin huumemarkkinoiden eri tasoilla toimivien ihmisten rooleja ja heidän elämäänsä, jota sävyttää jatkuva väkivallan uhka, riskien otto, syrjäytyneisyys, päihderiippuvuuden aiheuttamat psyykkiset, fyysiset ja sosiaaliset ongelmat, kissa ja hiiri -leikki poliisin kanssa, paranoia, ilmiannot ja ennenaikaiset kuolemat.

Teos näyttää hätkähdyttävällä tavalla syrjäytyneiden karun arjen, huumebisneksen hetkellisen jännittävyyden, sen kuinka kannattamatonta huumekauppa on riskeihin nähden sekä ihmisten halun avautua laittomista asioista. Piirtämällä laajan kokonaiskuvan huumekaupan mekanismeista ja sitä ruokkivien sosiaalisten ongelmien laajuudesta kirja osoittaa, ettei huumeita voi käsitellä vain yksilön ongelmana, kuten narkofobisessa nyky-Suomessa usein tehdään.

 


Virtanen, Ville: Hevosen taju

Hevosen taju on kahden hevoshullun, Flon ja Eliaksen, rakkaustarina.

Flo ja Elias ovat löytäneet toisensa jo teineinä ratsastusleirillä. Nyt he ovat ehtineet keski-ikään ja vetävät Euroopan parasta hevoskauppatallia.

Sitten kysymättä tallin pihalle ilmestyy kokomusta hevosenkuljetusauto, sisällään hopeanvärinen akhal-tek-tamma. Olento on urheiluhevoskauppiaan näkökulmasta arvoton mutta täräyttävän kaunis ilmestys. Ja tuliaisinaan tammalla on valovoima, hevosen henki, yksikkö puhdasta rakkautta, joka mullistaa hevoskauppiaiden arjen perin juurin.

Ville Virtanen on kirjoittanut väkevän melodraaman ihmistä suuremmista voimista. Samalla Hevosen taju on hirtehinen kuvaus aikamme huippuhevoskaupasta - ja ennen kaikkea rakkaudentunnustus hevoselle, vilpitön anteeksipyyntö eläimistä jaloimmalle.

 

 

Latostenmaa, Virva: Mennään onkimaan! : lapsen oma kalakirja

Mutkaton ja innostava kirja kesäonkimisesta lapsille ja heidän vanhemmille kalakavereilleen.

Onkiminen tarjoaa unohtumattomia yhteisiä elämyksiä lapsille ja aikuisille perinteisen suomalaisen harrastuksen parissa.

Pauli-ukki huomaa aamulla, että ilma on mitä otollisin onkimiselle. Hän haastaa lastenlapset mukaan. Ensin on kuitenkin löydettävä asianmukaiset varusteet, matoja ja pelastusliivit. Sitten onkimaan ja kyllähän kala nappaa. Joskus on yllätys, mitä onkeen tarttuu. Kirjan avulla saalis on kuitenkin helppo tunnistaa.

Tämä lapsille kirjoitettu kirja antaa hyviä vinkkejä onkimiseen ja kertoo myös miten koukkuun tarttuneet kalat käsitellään. Mukana on lisäksi muutamia lapsille helppoja ruokaohjeita kalasaaliin valmistamiseksi.

Pauli-ukin hauskat kalajutut elävöittävät kirjaa.

 

Leikola, Markus: Matkalla tänne : novelleja

Nainen lähtee Kilimanjarolle, mies Savonlinnaan ja joku kolmas seilaa edestakaisin Helsingin ja Tukholman väliä. Markus Leikolan novellikokoelmassa Matkalla tänne elämään mahtuu niin äkkilähtöjä kuin hartaasti odotettuja toivioretkiä, matkaseuroja, seuramatkoja ja suunnitelmien muutoksia. Mutta vaikka oltaisiin poissa tutuista ympyröistä ja jossain muualla, yhdestä ei pääse irti ja eroon. Vain oma itse tietää, tuliko käytyä löytöretkellä - vai tehtyä ihan vain hukkareissu.

Matkalla tänne on Markus Leikolan viides kaunokirjallinen teos ja ensimmäinen novellikokoelma. Tarinoissa on sama koomisen ja traagisen vuorovire kuin runokokoelmassa Naamakirja (2012). Lukija on jälleen vaarassa tunnistaa kertomuksissa itsensä - tai vähintäänkin ystävänsä, sukulaisensa tai tuttavansa.

 

Evinsalo, Kari: Etsivä Vertti ja varastettu veistos

Vertin naapurista on yön aikana varastettu arvokas pronssiveistos. Poliisitutkimukset houkuttelevat rikospaikalle uteliaita, heidän joukossaan on myös Vertti.

Kun kotona paljastuu, että suvussa on ollut oikea etsivä, on Vertin uravalinta sillä sinetöity! Isoisä Albert Vatajan vanha tutkimuslaukku löytyy vintiltä, ja Vertti ryhtyy parhaan kaverinsa Korpin kanssa nuuskimaan tapausta.

Korppi saa kuitenkin flunssan, ja Vertti pyytää naapurin Lissua sijaistavaksi tutkimusapulaiseksi. Tutkimukset jatkuvat etsiväkolmikkona, vaikka Korppi ei olekaan aivan vakuuttunut naisvahvistuksen tarpeellisuudesta.

Jäljet johtavat läheiselle kalasavustamolle. Kun etsivämme lähtevät tutkimaan paikkaa tarkemmin, he eivät arvaa päätyvänsä elämänsä merimatkalle...

Kari Evinsalon etsiväseikkailu on mehukas sekoitus huumoria, vauhtia ja kiperiä tilanteita ala-asteikäisen lukijan makuun.

 


 

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

Tuhannet ja taas tuhannet kiinalaisnaiset ovat joutuneet luopumaan tyttäristään. He ovat jättäneet lapsen asemalaiturille, antaneet tämän adoptoitavaksi tai hylänneet orpokotiin tai sairaalan portaille. Joidenkin naisten kohtalo on ollut alistua ikivanhoihin tapoihin: kun vastasyntynyt ei ole suvun odottama poika, lapsi nostetaan vesiammeeseen - ja jätetään sinne. "Tyttövauva ei ole edes lapsi", saneli syrjä-seutujen perinne tyttärien kohtalon vielä parikymmentä vuotta sitten.

Kiinalaissyntyinen toimittaja-kirjailija Xinran kertoo kymmenen kiinalaisnaisen elämäntarinat - ja omansa. Naiset ovat kohdanneet niin yhden lapsen politiikan, naisia kahlitsevat perinteet kuin äärimmäisen köyhyydenkin. Xinranin oman unelman pienen orpotytön kasvattamisesta murskasi yhteiskunnan painostus. Lapsistaan luopuneet äidit ovat itsekin Kiinan kadotettuja tyttäriä: heidän sydämessään on jatkuva suru ja tuska, heidän ajatuksensa ovat kiinnittyneet lapseen, jota he eivät koskaan saaneet tuntea.

Kiinan kadotetut tyttäret on henkilökohtainen ja ajankohtainen, surun täyttämä kirja, mutta herättää myös toivon muutoksesta. Lisäksi se on viesti tuhansille ulkomaille adoptoiduille kiinalaistytöille. Millainen on voinut olla heidän biologisen äitinsä tarina? Miksi hän joutui luopumaan omasta lapsestaan?

 

 

Annikki Kaivola-Bregenhøj (toim.) : Suomalaisten unet

Millaisia unia suomalaiset näkevät? Mitä teemoja unemme ovat peilanneet vuosikymmenten varrella? Miten heijastui uniin sota-aika, entäpä viime kevään presidentinvaalit? Voiko painajaisiin varautua kansan tietämyksen mukaan? Uskotaanko uniin?

 

 

Lindgren, Minna: Kuolema Ehtoolehdossa

Kuka voisi uskoa, että vanhusten palvelutalo Ehtoolehdossa tapahtuisi mitään rikollista: epäilyttäviä kuolemia, raiskauksia, lääkekauppaa?

Eivät ainakaan talon yli 90-vuotiaat asukkaat Siiri ja Irma, jotka rakastavat punaviiniä, raitiovaunuilla ajelua ja klassista musiikkia. Oudot tapahtumat ovat kuitenkin mielenkiintoisempaa tutkittavaa kuin ainainen askartelu, jumppa ja haitarimusiikki-iltamat, joihin talon asukkaat osallistuvat lähinnä tehdäkseen mieliksi työntekijöille.

Kuolema Ehtoolehdossa on julmetun hauska ja jännittävä dekkari, jossa kuolemaa pahempaa on joutua lääkityksi dementiaosastolle eikä ihan joka langanpätkästä kiinni saa terävinkään mummo. Onneksi jotkut nuoret sentään ovat avuliaita - esimerkiksi Helvetin enkelit.

 

 

Joyce, William: Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo

Morris Lessmore rakasti tarinoita. Hän rakasti kirjoja. Jokaisessa tarinassa on kuitenkin jokin käänne. Myrskytuulet panevat Morris Lessmoren maailman ja koko elämän ylösalaisin. Mutta kun hän lähtee hyvän kirjan matkaan ja löytää salaperäisen talon täynnä tarinoita, järjestyy kaikki lopulta parhain päin.

 

Eutanasia : puolesta & vastaan / toimittaneet Esko Seppänen & Ilkka Taipale

"Ei elämästä selviä hengissä", laulaa Juice Leskinen ja on oikeassa. Kuolema on jokaiselle ainutkertainen tapahtuma, mutta se ei ole kaikille sama. Jotkut ihmiset nukkuvat rauhallisesti pois, kun taas kaikkein huono-onnisimmat joutuvat odottamaan sietämättömissä kivuissa. Kulttuureille ja uskonnoille on yhteistä se, että sellaisissakaan tapauksissa kuolemaa ei ole tapana jouduttaa ihmistoimin ja omin voimin.

Eutanasia on kreikan kieltä ja suomeksi "hyvä kuolema". Siinä ihmiset auttavat kuolemansairaita kanssaihmisiään päättämään tuskansa, joita lääketiede ei kykene poistamaan. Eutanasia on kuitenkin useimmissa maissa laiton tapahtuma, ja kuolinavusta rangaistaan. Esko Seppäsen ja Ilkka Taipaleen mielestä tehokas kivunpoisto ja asianmukainen saattohoito kuuluvat kaikille. He ovat koonneet kirjan näkemyksistä, jotka liittyvät kuolemiseen henkilön itse toivoessa kuoleman nopeuttamista toivottomassa tilanteessaan. Kirjaan pyydetyt kirjoittajat edustavat eutanasiasta käytävän keskustelun eri puolia, he ovat laillistamisen puolesta ja sitä vastaan.

 

Schofield, Jo: Keppikirja : tikuista asiaa : mihin voit käyttää keppejä

Villin lännen hevonen, keskiaikaisen ritarin miekka, jokilaiva tai kuminauharitsa - kepit ja risut taipuvat moneen!

Keppejä ja kepakoita löytyy maailman joka kolkasta. Keppi on lelu, joka ei maksa mitään. Se on luonnonmukainen ja tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia jännittäviin leikkeihin ulkona, askarteluun, peleihin, soittimien rakentamiseen...

Keppikirja on pullollaan tekemistä, joka saa lapsen mielikuvituksen raksuttamaan ja houkuttelee kiiruhtamaan lähimpään metsään seikkailemaan.

 

Hevosia hyviä

Korpela, Mikko: Hevosia hyviä, rahoja kuin jyviä : hevoshistoriaa Keski-Suomesta

"Hevosia hyviä, rahoja kuin jyviä" -kirja sai alkunsa yksittäisestä oivalluksesta tallentaa maakunnan hevoshistoria yksiin kansiin. Talkootyönä kerätyn aineiston pohjalta syntyi kirja, joka kertoo keskisuomalaisen hevosurheiluhistorian ja erityisesti raviurheilun kehityksestä, unohtamatta kuitenkaan hevosen merkitystä metsätalouden voimakoneena. Lisäksi kirja kertoo alueen Hevosystäväinseurojen synnystä, esittelee keskisuomalaisia hevosihmisiä ja alueen merkittäviä hevosia.

Hevosia hyviä rahoja kuin jyviä -kirja on osa Keskisuomalaista hevoskulttuuria sadan vuoden ajalta -hanketta, joka kuuluu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2007-2013.

 

 

Kaarniranta, Sari: Miesmarras

Sari Kaarnirannan uusimmassa romaanissa Miesmarras porataan läpi pohjoisen roudan ja suomalaisen miehen sielunmaiseman. Kyyti on kylmää ja maisema musta, mutta huumori läikähtelee lämpöisenä.

Sysimusta marraskuu. Makkara. Hikilenkki. Sauna. Viina. Naiset. Kolme keski-iän murroksessa kamppailevaa huonovointista miestä Vesa, Risto ja Jari tapaavat toisensa ensimmäisen kerran lomamatkalla Pohjois-Suomessa.

Nopeasti miesten tarinat punoutuvat kiinni toisiinsa ja tavallisesta vuokramökkeilystä kehittyy tiivistahtinen tapahtumaketju, supisuomalainen Marrasyön unelma. Kaikki piilossa kyteneet kaunat ja riidat roihahtavat ilmileikkiin. Menneisyyden haamut ja kuolleet sielut lähtevät liikkeelle.

Tämän seurauksena mieskolmikko ajautuu pimeään korpeen etsimään kadonneita. Metsän seinään törmätessään he joutuvat vihdoin kohtaamaan itsensä sekä kaiken taakseen jättämänsä. Lopulta jokainen miehistä tulee samaan johtopäätökseen elämänsä suunnan suhteen: Kaikki on jatkunut liian pitkään.

Teoksen kieli on runsasta ja kuvailevaa, ihmiskuvaus paljasta. Kaarnirannan esikoisteos Kadonnut vierelläni ilmestyi vuonna 2011.

 

 

Green, John: Tähtiin kirjoitettu virhe

Kipu ei jalosta, mutta tekee näkyväksi.

Kilpirauhassyöpää sairastava 16-vuotias Hazel on onnekas saatuaan muutaman lisävuoden. Elämä tuntuu soljuvan sormien lomitse, kunnes hän tapaa Augustuksen. Itsepintaisen sinnikäs poika on päättänyt voittaa omakseen sydämen, jonka siihen saakka on täyttänyt muuan arvoituksellisesti kesken jäänyt romaani.

Samalla kun sairaus tiukentaa otettaan, nuorten elämän käsikirjoitus menee uusiksi. Vaikka kirjallisia salaisuuksia ratkova matka Amsterdamiin osoittautuu pettymykseksi, rakastuneet löytävät toisistaan sen, mitä eivät ole vielä ehtineet menettää.

Tähtiin kirjoitettu virhe on riipaisevan hauska, filosofisen älykäs ja vimmaisen rohkea romaani periksiantamattomuudesta.

Yhdysvaltalainen John Green (s. 1977) on palkittu menestyskirjailija, kauniin lauseen ja monisyisen kerronnan mestari. Hän on tunnettu paitsi nuortenkirjoistaan palkittuna menestyskirjailijana myös kantaaottavista videoprojekteistaan You Tube -sivustolla.

 

 

Vireaho, Johanna: Onnellisen puutarhurin vuosi

Onnellisen puutarhurin vuosi tarjoaa inspiraatiota ja ohjeita vuoden ympäri.

Alkukeväällä puutarhuri pääsee hommiin! Ensin kasvatetaan taimia ja leikataan puuvartisia kasveja. Sitten perustetaan keittiöpuutarha ja yrttitarha. Kesällä on aika nauttia kukkaloistosta, syksyllä korjataan satoa ja istutetaan perennoja ja sipulikukkia. Ja valmistaudutaan talveen - jolloin kotipuutarhurin ajatuksissa alkaa jo olla seuraava kevät ja kesä suunnitelmineen.

Kirjan upea kuvitus innostaa haaveilemaan ja opastaa tekemään. Mukana on runsaasti käytännön vinkkejä - mutta tärkeintä kuitenkin on nauttia onnellisesta ja rennosta puuhailusta.

 

 

Kilpi, Eeva: Kuolinsiivous

Eikä kukaan tiedä
että tähystäjä on talvisodan aikainen pikkutyttö,
vanhentumaton,
jolle yhä tapahtuu mullistavia asioita,
jonka maailma yhä järkkyy.

Vuodet tulevat ja menevät, kuukaudet palaavat. Eeva Kilven (s. 1928) päiväkirjamerkinnöissä 27 vuotta kiertyy 12 kuukaudeksi. Jokapäiväiset havainnot ja huolet, unet, kuvitelmat ja muistot kerätään yhteen. Koti on siivottava - kuolemaa varten. Elämän tilkkutäkki koostuu vanhenemisen ja yksinäisyyden tunnoista mutta myös kiitollisuuden ristipistoista. Ikävöinnin kipu kohdistuu milloin rajan taakse jääneeseen kotiseutuun ja äidin sanoihin kuin perintökoruun, milloin kaikonneisiin rakkauksiin tai kuurupiilostaan pilkistävään nuoruuteen. Humoristiset huomiot ja eroottiset unet johdattelevat herkän tähystäjän sieluun. Kuolinsiivous on vangitseva kokoelma aforismeja, runoja ja arkisia mietteitä vuosilta 1984-2011.

 

 

 

 

Tofield, Simon: Simonin kissa Vs. maailma

Simonin eläväinen kissa ystävineen on ilahduttanut lukijoita ja katsojia jo vuodesta 2008, Youtubessa videoita on katsottu huikeat 230 miljoonaa kertaa! Tällä kertaa Simonin kissa koettelee omia ja maailmansa rajoja. Se kertoo lukijalle miten avata säilykepurkkeja (kaatamalla raskas esine niiden päälle), miten rauhoittaa kissanpentu (sulkemalla se legorakennelmaan) ja miten huiputtaa pihapiirin koirakavereita (vaikka miten). Ensimmäistä kertaa piirrokset julkaistaan nelivärisenä.

 

 

Klassen, Jon: Haluan hattuni takaisin

Karhun hattu on hävinnyt ja se haluaa hattunsa takaisin. Kärsivällisesti ja kohteliaasti karhu kyselee, mutta kukaan ei sano nähneensä hattua.

Karhu on lannistumaisillaan, kunnes... HETKINEN! Karhuhan on nähnyt hattunsa... Karhu muistaa - ja haluaa kostaa.

Haluan hattuni takaisin on tehokkaan kerronnan hillittyä juhlaa. Siinä on vihjeikäs kuvitus ja ovela huumori, joka herättää lukijassa tunteita laidasta laitaan: kostonhaluun, myötäelämiseen ja hoksaamisen iloon. Kaiken naulaa karhu, yhtäaikaa vaikuttava ja liikuttava ilmestys.

Hauska kuvakirja on valloittanut lastenhuoneet kautta maailman.