Siirry sisältöön

Hankasalmen kunta on perustettu vuonna 1872. Kunnan asutushistoria ulottuu kuitenkin huomattavasti kauemmas. Hankasalmen historia I (esihistoriasta vuoteen 1918, kirj. Erkki Laitinen et al., 2004) kuvaa hyvin kotikuntamme kehityskaarta pyyntikansan riistamaista järjestäytyneeksi hallinnolliseksi alueeksi.

Pienmäen peräkamariValtakunnallisesti arvokas Pienmäen talonpoikaistalo on 1700-luvun puolivälissä syntyneen talonpoikaistalon pihapiiri. Museon ylläpidosta vastaa Keski-Suomen museo.

Täältä löydät lisää tietoa ja aukioloajat:

Pienmäen talomuseo | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

 

Hallan tupaKotiseutuyhdistyksen ylläpitämä talomuseo muodostaa pääpiirteissään 1800-luvun pihapiirin. Esinemuseo sijaitsee entisessä viljamakasiinissa ja siellä on yli 2000 Hankasalmen historiasta kertovaa esinettä.

Museo on avoinna kesäisin ja tilauksesta.  Museo ei ole tällä hetkellä auki remontin takia.

Museokylä

Museokylän piharakennukset on sommiteltu suorakulmaiseen ns. hajasijoitukseen. Rakennukset on tuotu nykyiselle alueelle muualta Hankasalmen alueelta. Ne muodostavat pääpiirteissään yhtenäisen kuvan 1800-luvun talokokonaisuudesta.

» http://www.hankasalmenkotiseutuyhdistys.fi

Kuvassa Hankasalmen kirkkoVuonna 1892 valmistuneen Hankasalmen kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyylisuuntaa.

Se on suuri, puinen länsitornillinen pitkäkirkko, johon on yhdistetty lyhyet ristivarret. Alttaritauluna on puinen risti goottilaisissa kehyksissä.

Kirkkorakennuksen mahtipontisuutta ja vertikaalisuutta korostaa suuret kaksiosaiset ja vinoruutuiset ikkunat, korkea kellotorni sekä alaspäin levenevät tukipilarit nurkissa ja ikkunoiden välissä.

Kuvassa Hankasalmen rautatieasema rautateiltä päinValtakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä ovat museona toimiva Pienmäen pihapiiri Niemisjärvellä ja Hankasalmen rautatieaseman miljöö Asemankylällä.

Hankasalmella on 26 muinaismuistokohdetta.

Maakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä on 16.

Maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on kaksi.

Lisää tietoa löytyy Keski-Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta http://www.ymparisto.fi