IMG 9929Vuonna 1892 valmistuneen Hankasalmen kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyylisuuntaa.

Se on suuri, puinen länsitornillinen pitkäkirkko, johon on yhdistetty lyhyet ristivarret. Alttaritauluna on puinen risti goottilaisissa kehyksissä.

Kirkkorakennuksen mahtipontisuutta ja vertikaalisuutta korostaa suuret kaksiosaiset ja vinoruutuiset ikkunat, korkea kellotorni sekä alaspäin levenevät tukipilarit nurkissa ja ikkunoiden välissä.

Kirkon kunnostustyö valmistui 1995. Kirkossa on myös kahdet urut. Vanhemmat urut ovat arvokkaat, romantiikan tyyliä edustavat pääurut, jotka on säilytetty soittokuntoisina omalla paikallaan. Katso lisää: » Historiallisia urkuja

Uusien urkujen soinnillisena esikuvana ovat olleet 1700-luvun kirkassointiset barokkiurut värikkäine yläsäveläänikertoineen. Urkujen soinnillinen ilme on kevyen kamarimusiikillinen, ne eivät pyri täyttämään kirkkotilaa äänimassallaan kuten leveäsointiset pääurut, mutta antavat silti riittävän tuen virsilaululle.

Lisätietoja

Hankasalmen evankelisluterilainen seurakunta
» www.evl.fi/srk/hankasalmi