Siirry sisältöön

Hankasalmen kunta on perustettu vuonna 1872. Kunnan asutushistoria ulottuu kuitenkin huomattavasti kauemmas. Hankasalmen historia I (esihistoriasta vuoteen 1918, kirj. Erkki Laitinen et al., 2004) kuvaa hyvin kotikuntamme kehityskaarta pyyntikansan riistamaista järjestäytyneeksi hallinnolliseksi alueeksi.

Pysyvän asutuksen muodostuminen tänne Savon ja Hämeen rajalle alkoi 1500 luvulla - kunta alkoi syntyä vesien varsille ja mäkien harjanteille.

Hankasalmelaisuuden juuret ovat aina olleet itäisen ja läntisen kansakulttuurin kohtaamisessa. 1900-luvulla sotien jälkeen siirtokarjalaiset ovat vielä tuoneet oman lisänsä tähän heimokulttuurien kohtaamiseen.

Hankasalmesta alkoi muodostua oma kunta kun neljän eri pitäjän laitakylistä koottiin Hankasalmen kappeliseurakunta 1802. Tuon alueen pohjalta syntyi sitten itsenäinen kunta vuonna 1872 ja kirkkoherrakunta 1875.

Hankasalmen historia 1 -julkaisu kattaa kunnan historian vuoteen 1918.  Historiateosta on saatavilla mm. kunnanvirastosta.

Parasta aikaa on työn Hankasalmen historia II:n kokoaminen. Se käsittää ajanjakson vuodesta 1918 nykyaikaan.

Yksi pieni anekdootti Hankasalmen historiasta on kuitenkin nostettava vielä esiin - tiettävästi Hankasalmi on yksi niistä harvoista paikkakunnista Suomessa, jossa ei ole koskaan sodittu.