Siirry sisältöön

Hankasalmen alueen kalasto on vesistöjen kirjon vuoksi varsin monipuolinen. Saaliskaloiksi löytyy niin järvien kuin virtavesienkin kaloja, osuuhan Rautalammin reitti myös Hankasalmen alueelle. Kunnan nimikkokala, kuha, on kotiutunut istutustoiminnan ansiosta suurimpiin järviimme. Kalastuspaikoista lupineen lisätietoa Keski-Suomen kalastuspaikkaoppaassa. Hankasalmen vesistöt lukuunottamatta Kynsivettä kuuluvat hallinnollisesti Hankasalmen kalastusalueeseen.

Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokaiselle kuuluvia yleiskalastusoikeuksia ja maksuttomia kalastusmuotoja. Viehekalastukseen 18–64-vuotias tarvitsee joko läänikohtaisen viehekalastusluvan tai kalaveden omistajan luvan. Muihin kalastustapoihin kuten verkko-, koukku- ja rysäkalastukseen tarvitaan aina kalaveden omistajan luvan (osakaskunta).

Vapa ja verkkokalastuksessa a on maksettava valtakunnallinen kalastuksenhoitomaksu (kalastuskortti), jonka hinta on 20 €. Maksu maksetaan maa- ja metsätalousministeriön tilille 166030-101496.

Viehekalastusta (virvelöintiä, uistelua) voi harrastaa myös ilman kalastusoikeutta (manttaalioikeus) Hankasalmen kalastusalueen yhtenäislupa-alueella (Kuuhankavesi, Hankavesi ja Armisvesi) virkistyskalastusluvalla tai läänikohtaisella vieheluvalla

Kalastus- eli osakaskunnilla on tarkkaan säädellyt eri pyydyksiin tarvittavat lupa- ja yksikkömäärät. Osakaskunnalta saatu lupa ei oikeuta kalastamaan muiden osakaskuntien alueella. Eli kalastus- eli osakaskunnan rajat voi ylittää vain lääni- ja

kalastusaluekohtaisella luvalla. Rajat voi selvittää myyjältä lupia ostaessaan tai karttapalvelusta.

Myös ravustamaan lähtevän on aina hankittava lupansa vesialueen omistajalta eli käännyttävä osakaskunnan puoleen.