Siirry sisältöön

Hankasalmella on ollut kirjastotoimintaa vuodesta 1864 lähtien. Hankasalmen lainakirjasto perustettiin kappalainen Johan Fredrik Nilónin aloitteesta pitäjänkokouksessa. Nilónin lahjoittaman pääoman turvin hankittiin ensimmäinen kirjaston kokoelma: 75 nidettä. Hankasalmen pappilassa sijainneen kirjaston kokoelmaan kuului enimmäkseen hengellistä kirjallisuutta, kuten Martti Lutherin kirjoittamia tai hänestä kertovia kirjoja, mutta myös historiaa ja lääketiedettä käsitteleviä kirjoja.1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Hankasalmella toimi myös muutamia yhdistysten ylläpitämiä kirjastoja.

Kirjaston käyttö oli sen alkutaipaleella melko vähäistä, ja inflaation sekä huonon rahoitustilanteen takia toiminta hiipui hiljalleen. Vuonna 1929 voimaan tulleen kansankirjastolain myötä kirjastotoimintaa ryhdyttiin kuitenkin elvyttämään, ja vuonna 1946 perustettiin kuntaan Hankasalmen kantakirjasto.

Kirjasto on historiansa aikana ehtinyt muuttaa moneen otteeseen. Aluksi kirjasto toimi maamiesseuran ravintolahuoneen nurkassa, josta se siirrettiin vuonna 1954 rauhallisempaan paikkaan talon yläkertaan. Kolmen vuoden kuluttua uusi toimitila järjestyi paloasemalta. Vuonna 1966 kirjasto muutti jälleen: nyt Säästöpankin vuokralaiseksi postilta vapautuneisiin liiketiloihin. Vuonna 1977 kirjastotilat järjestettiin virastotalon alakertaan. Kirjastolautakunnan toiveena oli jo 1960-luvulta lähtien ollut oma kirjastorakennus, ja sellainen saatiin viimein vuonna 1993 kirkonkylälle virastotalon viereen, Rantakalliontielle, jossa pääkirjasto toimii edelleen.


 

Pääkirjasto

Hankasalmen kirjastopisteistä kokoelmansa ja asiakasmääriensä puolesta suurin on kirkonkylässä Rantakalliontiellä sijaitseva pääkirjasto. Se toimii arkkitehti Saara Juolan suunnittelemassa, vuonna 1993 valmistuneessa kirjastotalossa. Kirjastossa on noin 32 000 kirjaa sekä monipuolinen valikoima musiikkia, aikakaus- ja sanomalehtiä ja muita lainattavia aineistoja. Kirjastossa on myös internet-päätteitä asiakkaiden käyttöön. Pääkirjaston yhteydessä sijaitsee kirjaston varasto, jossa säilytetään muun muassa arkistoitavia lehtiä sekä vanhempaa kirja-aineistoa. Pääkirjastossa säilytetään myös kirjaston kotiseutukokoelmaa, joka koostuu hankasalmelaisten julkaisemasta tai Hankasalmeen liittyvästä aineistosta. Pääkirjastossa järjestetään kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Pääkirjasto on avoinna arkisin.


 

Aseman kirjasto

Aseman kylällä avattiin piirikirjasto vuonna 1952. Kirjasto on alusta alkaen toiminut Aseman koulurakennuksessa. Koulurakennus saneerattiin kokonaisuudessaan vuosina 2008 - 2009, missä yhteydessä myös kirjaston tilat uudistettiin. Aseman kirjaston kokoelmassa on noin 11 000 kirjaa, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä muuta lainattavaa aineistoa. Kirjastossa on myös internet-päätteitä asiakkaiden käyttöön. Aseman kirjasto on avoinna arkisin.


 

Niemisjärven kirjasto

Niemisjärven piirikirjasto perustettiin Niemisjärven koululle vuonna 1965. Kirjasto toimii edelleen koulun tiloissa. Niemisjärven kirjaston kokoelmaan kuuluu noin 6500 kirjaa, pieni lehtivalikoima sekä muuta lainattavaa aineistoa. Asiakkaiden käytössä on myös internet-pääte. Niemisjärven kirjasto on koulun lukukausien aikana avoinna kahtena päivänä viikossa.


 

Kirjastoauto Lainakka

Kirjastoautotoiminta alkoi Hankasalmella vuonna 1971, toisena kuntana Keski-Suomen läänissä. Kirjastoauto kiersi Hankasalmen kunnan alueella arkipäivisin: reitillä oli yhteensä noin 90 pysäkkiä. Kirjastoauton kokoelmaan kuului noin 5000 kirjaa, aikakauslehtiä sekä muuta lainattavaa aineistoa. Kirjastoautotoiminta lakkautettiin marraskuussa 2013 yli 40 vuotta kirjastoauton kuljettajana ja kirjastovirkailijana toimineen Mika Varneslahden jäätyä eläkkeelle.


 

Lähteet
Häkkinen, Veli-Matti: Hankasalmen kirjaston kolme elämää (1994)