Siirry sisältöön

Hankasalmella, kuten koko Suomessa, pitää tarttua asioihin vahvuuksien kautta. Ja niitä niin Suomella kuin Hankasalmella on. Lähes jokainen Suomen kunta – jopa kaupungit – voivat ylpeinä nostaa esiin luonnon kauneutta ja puhtaita vesistöjä – raikasta ilmaa. Mutta noista(kin) seikoista pitäisi aidosti osata tehdä vahvuuksia konkreettisesti. Hankasalmella on osattu!

Siksi usein – ja ihan syystä - otan esimerkiksi esille upeat matkailuyrityksemme niin kunnan www-sivuilla kuin facebookissa. Häkärinteet ja Revontuli ovat upeita kohteita, jossa luonto ympärillä huomioiden luodaan mahdollisuuksia ihmisille nauttia luonnosta esimerkiksi liikkuen ja saunoen. Häkärinteiden rinnekeskus ja Revotulen golfkenttä ovat rakentuneet alueille, joissa ne istuvat hyvin ympäröivään luontoon. Ne ovat oivia käyntikortteja koko Hankasalmen kunnalle. Samoin ovat iloiset ja tulevaisuuteen uskovat yrittäjät.

Tänään sain mahdollisuuden sunnuntaipäivän ratoksi linkittää Kivaa Tekemistä nimisen www-sivuston hienon esittelyn matkailukohteistamme. Linkitän sen tähän, jotta kaikki pysähtyisimme ulkopuolisen silmin hetkeksi katselemaan Hankasalmea.

Hankasalmi on talvimatkailijan ykköskohde -juttu

Eli itse haluan luoda tulevaisuuden uskoa niin itselleni kuin kaikille hankasalmelaisille. Sitä Revontuli ja Häkärinteet luovat. Meillä on juuri nyt taloudellisesti tiukkaa. Kunnallisista palveluista on haettava säästöjä ja käyttötaloutemme kriisiytyminen on tosiasia. Arjessa kunnassa ja kuntalaisilla on monia isoja ja pieniä huolia sekä nykyajan muotisanaa käyttääkseni haasteita. Joskus työviikon kuluessa omaan mieleenkin hiipii ajatuksia, että mitenhän asiat oikeasti kestävällä tavalla voidaan ratkaista – joskus pienemmän asian tiimoilta ja joskus ihan kunnan tulevaisuutta koskien. Aina ei helpolla meinaa edes ratkaisua löytyä.

Mutta silloin pysähdyn itse pohtimaan aina sitä, miten asiat oikeasti Hankasalmella ovat ja vahvuuksia löytyy myös omista palveluistamme. Meillä on osaavien ammattilaisten tuottamat hyvät hoiva- ja koulutuspalvelut tarjolla kuntalaisille tälläkin hetkellä. Upea kirjastomme ja suunnistuspainotteinen lukiomme kestävät vertailun mihin vain kuntaan. Vanhuspalveluissa olemme investoineet uusiin palvelutaloihin ja kotiutustiimimme on lähempänä kotisairaalatoimintaa, kuin missään Keski-Suomen kunnassa muualla. Päivähoitomme pystyy vastaamaan kuntalaisten palvelutarpeisiin ja lämmitys- sekä vesihuoltoratkaisuillamme turvaamme ympäristön säilymistä puhtaana myös tuleville hankasalmelaisille.

Yrityksemme luovat siis omalla toiminnallaan tulevaisuuden uskoa kuntaan. Osoittavat, että Hankasalmi on monien mahdollisuuksien kunta. Revontulen ja Häkärinteiden ohella – huolimatta kylmistä ja sateisista viime kesistä – on leirintäalueen vuokralainen – Timpan Grilli - halukas jatkamaan ja kehittämään alueen toimintaa. Versowood on huolimatta saha-alan tuotteiden hiipuneesta kysynnästä investoinut sahan alueella ja kehittänyt mm. sen logistiikkaa. Uusi market on syntynyt kirkolle ja ensi kesänä saamme torimme aivan uuteen kukoistukseen.

Talouden kriisin keskellä on siis olennaista muistaa, että tuhkaa päälle ripottelemalla ei sieltä ongelmista nousta. Pelkästään karsimalla ja säästämällä ei luoda tulevaisuutta – vaikka noitakin keinoja meidän on käytettävä. Ongelmia ja todella haasteellisia käytännön asioita meillä on kunnassa ratkottavana liiaksikin nyt ja lähitulevaisuudessa. Niiltä emme voi silmiä sulkea ja niistä on myös puhuttava avoimesti. Mutta katseen meillä on oltava samalla myös tulevaisuudessa ja samalla niissä vahvuuksissa, joita meillä on – ei pelkästään heikkouksissa.

Jos olemme osanneet Hankasalmella muuttaa kauniin ja upean luontomme hienoiksi matkailukohteiksi muita kokoisiamme kuntia paremmin – kiitos toki osaavien ja sitoutuneiden yrittäjiemme. Jos alkutuotantoyrittäjämme ovat uskoneet tulevaisuuteen muihin kuntiin verraten selkeästi paremmin. Jos kunnan työntekijät ovat valmiita olemaan mukana kunnan talouden tervehdyttämisessä erittäin rakentavalla asenteella ja tavalla. Niin eiköhän meillä ole aikamoisen hyvät mahdollisuudet myös ongelmamme selättää, kun kaivamme sitä yritteliäisyyttä ja tulevaisuuden uskoa itsestämme esiin ihan jokainen – kunnanjohtajaa itseään myöten.

Hankasalmi on ollut ja on tulevaisuudessa monien mahdollisuuksien kunta – kunhan kaikki yhdessä siitä sellaista luomme omilla asenteillamme ja ratkaisuillamme.