Kesällä Hankasalmi on parhaimmillaan. On hienoja kesätapahtumia ja näyttelyjä, on vilkasta torielämää, iloisia kesäasukkaita, Melli-Ellin jätskiannoksia tai Jari-Pekan jättituutteja. Luontopoluilla voit tutustua Hankasalmen luontoon, Revontulessa golfata, lukuisilla puhtailla järvillä kalastaa.

 

 

 

Ensi viikolla heinäkuun alussa on Heinäravit keskiviikkona ja torstaina taas sitten Heinähattutori - kumpaakaan tapahtumaa ei kannata jättää väliin. Heinäkuun kolmantena viikonloppuna Kihvelissä nautitaan hyvästä musiikista ja kuun lopussa kotiseutupäivillä juhlitaan kotiseutuyhdistyksen ja Kalevalaisten naisten merkkipäiviä. Venekoskella vietetään kesäteatterissa myös juhlavuotta Katri-Helenan tahdissa. Nämä ja kaikki muut kesätapahtumamme löydät kunnan www-sivujen etusivulta suoraan.

 

Mutta myös kesän arki luo uskoa tulevaisuuteen kunnassa. Kirjoitinkin jo kunnan Facebook-sivuille, joihin muuten kaikkien kannattaa liittyä tykkääjiksi, koska niidenkin kautta koetamme avata kunnan arkea monin tavoin, alkutuotannon valoisasta kesästä. Enkä tarkoita sillä nyt erityisen hyviä sadonkorjuukelejä, vaan sitä, kuinka upeita maataloustuottajia - tulevaisuuteen uskovia - kunnasta löytyy.

 

 

Kunnassa on parasta aikaa tosiaan päällä kolmekin koko maan mittakaavassakin isoa tuotantotilainvestointia, joista esimerkkinä vaikkapa Kari ja Päivi Hännisen uusi navetta kirkonkylän kupeessa. Se, että yksityiset Perheyrittäjät uskaltavat, haluavat ja osaavat tehdä miljoonaluokkien investointeja kuntaan - se luo uskoa meille kaikille kunnassa. Nyt tänä kesänä kolme isoa uutta rakennusta eri tiloilla kuntaan nousee!

 

Ja kuten aiemmin blogeissani olen kirjoittanut niin myös teollisuus on kuntaan investoinut. Versowoodin sahan entinen omistaja uusi koko sahalinjan - ja nyt Versowood jatkaa sahan uudistamista. Se luo myös uskoa tulevaisuuteen. Samoin kuin se, että sahalla on nyt varsinaisesti Yrittäjä, se ei ole vain Vapon sivuhaara.

 

Matkailun alalla työtä olosuhteiden ja laadun kohentamiseen on tehty kunnassa jo pitkään ja noiden investointien jälkeen Revontuli ja Häkärinteet ovat kunnalle loistavia käyntikortteja - mistä muusta 5500 asukkaan kunnasta oikeasti löydätte moisia matkailuyrityksiä ja Yrittäjiä.

 

Ja sitten kaupan alakin tosiaan vahvistuu kunnassa, kun menoillaan olevien purkutöiden jälkeen kirkonkylän keskustaan nousee uusi upea Market ja palvelut sitä kautta päivittäistavarakaupassa kohenevat entisestään.

 

Toki tämän kesän kirkonkylä on vähän rakennustyömaata, kun uuden lämpölaitoksen putkilinjojen vedon rikkomat kevyenliikenteen väylät asfaltoidaan vasta syksyä kohden ja ihan ydinkeskustaa hallitsee purkutyömaa, mutta nämä jäljetkin kertovat siitä, että kunta on elävä ja elinvoimainen - meillä rakennetaan uutta.

 

Ja kun vielä kunta itse on investoinut ja kesän kuluessa käyttöön otetaan uusia tiloja niin vanhuksille kuin koululaisille ja päiväkotilapsillekin. Ja kun muistetaan vielä, että yksityiset Yrittäjät vievät koko ajan eteenpäin pienkerrostalohanketta, joka tulevaisuudessa entisestään saattaa muuttaa kirkonkylän imagoa ja ulkonäköä sekä monipuolistaa palveluja. Niin pakkohan tässä pessimistisimmänkin kunnan asioiden seuraajan on myöntää, että Hankasalmi pursuaa tänä kesänä elinvoimaa.

 

Ja tällä kirjoituksella en pyri pyyhkimään pois sitä, että kunnan käyttötalouden tasapainottamisessa on hurja työ edessä. Meillä on edessä työntäyteinen syksy ja ensi vuosi, joiden kuluessa meidän on löydettävä keinot menojen kasvua leikata kunnassa. Kuntalain, valtionosuuslakien ja sosiaali- ja terveystoimen lakimuutokset tulevat muuttamaan lähivuosina myös paljon - ja ne myös aiheuttavat työtä rajusti tulevaisuudessa. Hankasalmella on tehtävä paljon, jotta myös kuntana pysymme elinvoimaisena.

 

Mutta ne puitteet, joissa tuohon työhön käymme, ne antavat uskoa onnistumiseen. Kuntaa ei ole olemassa ilman kuntalaisia ja yrittäjiään. Ja kuten äsken edellä kuvasin, niin nuo kuntalaiset ja yrittäjät, heillä osaamista ja luottamusta tulevaisuuden luontiin on - miksei siis olisi heidän muodostamallaan kunnalla, kun toimeen vain tartutaan.

 

Kesäloman aluksi halusin kaikkien tilinpäätösuutisointien keskellä kuvata Hankasalmea hiukan toisin - ja ihan faktojen kautta. Meidän on ongelmat taloudessa tiedostettava ja niihin tarttuva, mutta ei meidän kannata ongelmien antaa masentaa ja niiden syövereihin jäädä makaamaan, vaan meidän on ammennettava tulevaisuuden uskoa toinen toisistamme Hankasalmella.

 

Lopuksi haastan kaikki kuntalaiset ja kesäasukkaamme siihen, että jospa jokainen meistä kerran päivässä vaikkapa seuraavan kuun ajan kertoisimme julkisesti jollain foorumilla yhden positiivisen asian Hankasalmesta tai hankasalmelaisesta. Niitä nimittäin varmasti riittää. Ja kääntäisimme kaikki katseemme siihen, mikä meillä on erityisen hyvin. Näin saisimme yhdessä luotua positiivisen ajattelun kehää keskuuteemme. Ongelmia kaikki muistavat patistamattakin esille nostaa.

 

Itse tulen lomalta kirjoittamaan joka päivä heinäkuun ajan kunnan Facebook- sivulle (jonne siis kannustan teitä liittymään, jos vain sosiaalisessa mediassa läsnä olette ), yhden esimerkin siitä, mikä Hankasalmella on hienoa. Ne voivat olla pieniä asioita tai suuria. Tehkää te kaikki samoin omilla foorumeillanne. Hienoimmista positiivisuuden esille nostoista, joihin kunnanjohtajana törmään, tulen antamaan pieniä positiviisuuspalkintoja.

 

Tehdään yhdessä tästä kesä, jonka kautta jaksamme ponnistaa tulevaisuuteenkin!

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä