Keski-Suomen kuntien luottamushenkilöistä sekä virkamiehistä koostuva Keski-Suomen sote-foorumi kokoontui tiistaina 4.11.2014 keskustelemaan mm. sosiaali- ja terveystoimen järjestämislaista. Itselläni oli mahdollisuus pitää tilaisuudessa kunnanjohtajan puheenvuoro ja sitä varten huolella pohdin sitä, miten kunnat voivat uudessa sote-mallissa vaikuttaa ja miten niiden pitäisi toimia tällä hetkellä.

Sen, mitä halusin esille tuoda, kiteyttää hyvin tilaisuudesta laadittu tiedote, jossa minun puheenvuoroni on tiivistetty seuraavasti:

”Keski-Suomen tuleminen kuulluksi sote-alueella vaatii maakunnan yhtenäisyyttä”

Kommenttipuheenvuorossa Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen totesi, ettei kuntien rooliksi riitä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen vaan niillä tulee jatkossakin olla nykyistä lakiesitystä merkittävämpi rooli palveluiden järjestämistä. Tämä on mahdollista Keski-Suomen kuntien tiukan omistajaohjauksen kautta.

Mäkinen näki, että omistajaohjauksen yhteisten linjausten löytäminen niin uudella isolla sote-alueella kuin Keski-Suomen tasoisella tuotantoalueellakin on haastavaa. Jotta Keski-Suomen tuotantoalue tulee kuulluksi sote-alueen kuntayhtymässä, se vaatii uudenlaista ajattelua koko maakunnan laajuisesti. Keski-Suomen tuottajakuntayhtymä voi olla vahva vain silloin, kun se on yhtenäinen ja valmistelee uudistuksen yhdessä. 

Mäkinen peräänkuuluttikin avointa valmistelua ja yhteisymmärryksen löytämistä koko maakunnan tasolla. Avoin valmistelu on keino vähentää kuntien välistä epäluottamusta ja luoda mallit, joilla varmistetaan palveluiden säilyminen lähellä Keski-Suomen asukkaita.”

 

Edellä oleva lainaus tiivistää hyvin näkemykseni SOTE-valmistelusta. Tämän blogitekstini tarkoitus on taas päivittää hankasalmelaisille ja Hankasalmen kotisivuilla vieraileville sitä lähtökohtaa, jolla itse Hankasalmen kunnanjohtajan näkökulmasta uudistukseen suhtaudun. Liitän tähän blogini loppuun kalvosarjan, jonka pohjalta tilaisuudessa puhuin.

Tuosta kalvosarjasta on todettava, että olen siihen suoraan lainannut tietoja ja kalvoja Reijo Räsäsen ja Mikael Palolan laatimasta raportista parin vuoden takaa. Samoin sairaanhoitopiiri asiantuntijoineen ja Keski-Suomen sotehanke on ollut tietolähteenäni, eli kaikki ei ole omaa tuotostani – johtopäätökset toki omiani.

Jatkossakin tulen SOTE-uudistuksesta kirjoittamaan ja suurella tarmolla itse pyrin olemaan alueen valmistelussa Keski-Suomessa rakentavalla ja yhteistyöhakuisella otteella mukana – vaikka nykyiseen valmistelussa olevaan lainsäädäntöön ja ERVA-aluepohjaisuuteen en suurella rakkaudella suhtaudukaan.

Tässä teille siis kalvosarjani, jonka pohjalta tilaisuudessa puhuin, myös silmäiltäväksi

Kunnanjohtajan kalvosarja, jonka pohjalta hän puheen piti seminaarissa

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä