Siirry sisältöön

Sain kunnian tänään pitää tervehdyksen Hankasalmen Sotaveteraanit ry:n 50-vuotisjuhlassa.

Julkaisen puheenvuoroni täällä blogissa, koska yhdistys on julkisen kiitoksen ansainnut myös teidän muiden kuullen, kuin vain runsalukuisen juhlavierasjoukon keskuudessa.

Puheeni siis tässä seuraavassa:

Testamentti on tehty, se jäljelle jää, tämä maamme on koskematon

Päivitin eilen kunnan facebook-sivuille muistutusta kaikille kuntalaisille tästä tärkeästä juhlasta – ja ensimmäiseksi lauseeksi valitsin tuon Vieno Kalliolan  "Muistojen marssin" (voit kuunnella tästä)hienon hienon lopetuksen.

Se testamentti, jonka hienot veteraanimme ovat meille jättäneet, on upea ja arvokas. Itsenäisyys, rauha, hyvinvointivaltio, puhdas luonto, yhtenäinen Suomi, jos joitain asioita mainitsen – ei sen komeampaa testamenttia voisi olla.

Päätin vielä kerran kirjoittaa blogiini Keski-Suomen mittavasta sairaalahankkeesta. Koska olen useissa seminaareissa ja keskusteluissa sosiaalisessa mediassakin esittänyt hankkeen suhteen kriittisiä kommentteja, niin on syytä hiukan laajemmin perustella, miksi ”Uusi sairaala –hanke” on minusta niin pelottavan arvaamaton hanke seurauksiltaan.

Läheskään kaikkea tästä melko uskomattomastikin kuluiltaan paisuneesta hankkeesta en pysty yhteen blogiin mahduttamaan, mutta joitain keskeisiä seikkoja olen tähän koonnut.

 

Julkaistaanpa taas sähköisestikin kunnan tiedotusliitteen (Hankasalmen Sanomissa) kolumnini siitä, kuinka auki on se, millainen on tulevaisuuden kunta.Hankasalmen kunnassa, kuten muissakin kunnissa, täytyy laatia uuden kuntalain mukainen kuntastrategia. Sen laadinnassa tulisi ottaa huomioon tiedossa olevat tosiseikat, jotta se oikeasti ohjaisi lain tarkoittamalla tavalla päätöksentekoa kunnissa. Ja samanaikaisesti on kuitenkin varsin hankala hahmottaa, minkälainen on tulevaisuuden kunta.

Kukaan ei ole varmasti voinut välttyä termeiltä sote-uudistus, itsehallintoalue tai maakuntamalli. Maan hallituksen tavoitteena on, että vuoden 2019 alusta sosiaali- ja terveystoimen palvelut olisivat isommilla, todennäköisesti maakunnan kokoisilla, alueilla. Ja noille alueille sitten siirtyisi myös muita tehtäviä niin kunnilta kuin valtion aluehallinnolta. Maakuntaliitot saattaisivat jopa sulautua itsehallintoalueisiin. Mutta tämäkään linjaus ei vielä auta muodostamaan kuvaa siitä, minkälainen on tulevaisuuden kunta tai edes tuo tulevaisuuden itsehallintoalue – ”maakunta”.