Siirry sisältöön

(Kunnanjohtajan pääkirjoitus kunnan tiedotusliitteessä julkaistaan taas tässä blogissa, koska kaikkia ei Hankasalmen Sanomat tavoita.)

Kuluva vuosi tulee olemaan merkittävä vedenjakaja Hankasalmen osalta monessa mielessä. Meidän on saatava oikaistua käyttötaloutemme positiiviseksi, jottemme ajaudu kriisikunnaksi taloutemme suhteen. Valtakunnan tasolla lykkääntynyt sote-uudistus ja toisen asteen koulutukseen kaavaillut muutokset noussevat myös esiin huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen tavalla tai toisella. Samoin maan hallituksen on jatkettava entistä voimakkaammin julkisen talouden tervehdyttämistä.

Eilisten penkkareiden ja tämänpäiväisten Vanhojen tanssien hetkellä oli juuri oikea aika nostaa esille lukioiden merkitys pienissä kunnissa, kun ministeriö nyt linjauksillaan uhkaa jopa niiden olemassa oloa. Blogini sisältö tänään onkin sama, kuin Keskisuomalaisessa tänään julkaistu allekirjoittaneen ja Karstulan kunnanjohtaja Eino Nissisen yhteinen mielipidekirjoitus:

Veronmaksajain keskusliiton eilen julkistamat verotiedot kertovat sen ikävän tosiasian, että Hankasalmella verotuksen taso on tällä hetkellä liian korkea ylipäätään ja liian korkea myös suhteessa muihin kuntiin. Hankasalmella on kuitenkin toisaalta lähdetty päätöksenteossa siitä, että kunnan palveluja ei haluta rapauttaa ja tulevien vuosien piikkiin ei myöskään haluta nykypäivää elää. Lainakantamme on hallinnassa ja kaikkea omaisuutta ei ole myyty.

Teemme nyt myös selkeitä ratkaisuja ja muutoksia palveluverkostossamme hoivapuolella, joilla on positiivisia vaikutuksia niin palveluihin kuin kustannuksiin. Montaa vuotta ei tarvitse verotuksenkaan suhteen odottaa sitä, kun Hankasalmen tilanne on paljon nykyistä parempi muihin kuntiin verrattuna veronmaksajienkin kannalta. Korostaa ikävä kyllä täytyy, että muihin kuntiin verrattuna!

Eli, mikäli valtio ei kykene vähentämään kuntien velvotteita, niin koko Suomessa kuntaverotus nousee liian korkealla tasolle – eikä sitä Hankasalmellakaan juuri ainakaan tiputtamaan pystytä.

Mistä siis on kysymys – siitä joitain asioista esitän tässä jatkossa!