Viimein tänään sain valmiiksi ehdotukseni kunnanhallitukselle ensi vuoden talousarvion perusteista. Tähtäämme oikeasti talouden tasapainottamiseen, käymme läpi suurta rakennemuutosta vanhus- ja hoivapalveluissamme. Mutta ennen kaikkea turvaamme mahdollisimman toimivia palveluja Hyvän arjen Hankasalmella myös jatkossa.

 

Kunta kuntana on kuitenkin olemassa vain aidosti elinvoimaisena. Mitä tarkoitan tällä? No tiivistin sen ajatukseni tällä kertaa talousarvioesitykseni alkusanoihin:

"hyvä arki syntyy paitsi kunnasta ja kunnan palveluista, niin ennen kaikkea kunnan alueen yrityksistä ja niiden työpaikoista sekä palveluista. Kunta ei oikeasti ole olemassa vain asumislähiönä, jossa on tarjolla kunnan palveluja – vaan elinvoimaisessa kunnassa on oltava yrityksiä ja niiden tuotantoja sekä palveluja. Ja siihen tilanteeseen peilaten Hankasalmella voidaan kunnan omaa talous- ja toimintasuunnitelmaa rakentaa tietoisena siitä, että kunnassa todella on elinvoimaa ja kykyä sekä tahtoa katsoa tulevaisuuteen. Kunnan on vain nyt itsekin sitten kyettävä siihen."

Ja tätä tiivistystä ennen olin nostanut esille Versowoodin hienon sahaa kehittävän toiminnan Asemalla. Kirkonkylään syntymässä olevan uuden Keskimaan Marketin rakennustyöt. Jari-Pekan laajennussuunnitelmat. Revontulen jo toteutuneet hienot uudet investoinnit. Alkutuotantomme esimerkillisyyden tulevaisuuteen uskovien maanviljelijöidemme navettainvestointeineen. Ja innovatiiviset pienyrityksemme esimerkkeinä vaikkapa Jaanan kauppa ja pubi Niemisjärvellä ja Casabella.

Meillä on kunnassa elinvoimaa. Kuntatalous on rehellisesti sanoen suurissa vaikeuksissa, mutta niin se on jokapuolella Suomea. Me voimme hoitaa itse taloutemme kuntoon ja siihen tämä linkkinä oleva esitys tähtää. Mutta ilman yhteistä arkea työllistävien ja menestyvien yrittäjiemme kanssa emme siinä onnistu.

Ja sekä yksityisistä että kunnallisista palveluista muodostuu hyvä arki kuntalaisillemme. Tämä on hyvä talousarviota laatiessakin pitää mielessä. Kunta ei ole vain byrokraattinen lakisääteinen kunta.

Tässä liitteenä esitykseni liitteineen:

Kunnanjohtajan talousarvioesitys

Liite 1 - investointisuunnitelmaluonnos

Liite 2 - asukasmäärän ja rakenteen kehittyminen

Liite 3 - asukkaiden palvelutarpeet

Liite 4 - työttömyyden kehitys

Liite 5 - toimintakulujen kehitys ja vertailu

 

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä