Siirry sisältöön

Julkaisin eilen facebookissa päivityksen, jossa otin kantaa siihen, ettei ole oikeudenmukaista kohdentaa rokotteita (nykyistä enempää) pääkaupunkiseudulle. Lue kirjoituksen perusteista lisää seuraavasta ja toki alla myös eilinen päivitykseni.

Tautitilanteen vuoksihan tätä harkitaan nyt. Iäkkäiden ja riskiryhmien rokotuksista, niiden, jotka ovat suurimmassa vaarassa koronan kohdatessaan, on huolehdittava ensin. Tällä hetkellä Helsingissä on rokotettu 87% yli 80 vuotiaista ja Hankasalmella 80 %. 75-79-vuotiaista on rokotettu Helsingissä 67,4 % ja meillä Hankasalmella 40,6 %. Tällä viikolla Helsingissä voivat 65-69-vuotiaat alkaa ilmoittautua rokotuksiin - Hankasalmelle vielä valitettavasti ei. Jo nykyinen rokotteiden jako johtaa siihen, että riskiryhmien rokotuksissa Keski-Suomessa tullaan pääkaupunkia perässä. Tässä tilanteessa rokotteiden keskittäminen Helsinkiin ja Espooseen etc. ei kovin perusteltua olisi.

Miksi alla olevan innostuin kirjoittamaan, niin siksi, että Helsingin Sanomissa oli eilen tiistaina kuvattuna THL:n asiantuntijaryhmän muistio, jolla rokotusten kohdentamisen muutosta perustellaan. Se ei ihan kaikilta osin perustellulta vaikuttanut.

Tässä siis eilinen päivitykseni somessa omalla face-sivullani.

Kun rokotteiden kohdentamisesta huomenna kai esityksiä tehdään, niin kirjoitan vielä kerran asiasta. Nyt vähän kolumnityyppisesti ja isken tämän huomenna omaan kunnanjohtajablogiini.

Maakunnissa keskuskaupungit tuntevat onneksi vastuun koko maakunnan alueesta. Myös koronan kohdalla. Otan esimerkiksi Keski-Suomen.

Sairaanhoitopiiri on täällä jakanut hyvin tasapuolisesti pienet rokotemäärät alueen terveyskeskuksien kesken. Jyväskylä, joka suhteessa Keski-Suomessa maakunnan muihin kuntiin on kohdannut koronatartuntoja huimasti enemmän kuin muut - ei ole ratkaisusta purnannut. Jyväskylä ja KSSHP tuntevat vastuun koko maakunnasta.

Sen sijaan Jyväskylän terveyskeskukseen kun kuuluu myös Hankasalmi ja Uurainen. Ja Hankasalmella on iso vanhusväestö ja paljon riskiryhmiä - niin siksi Jyväskylä on vähäisistä rokotemääristä kohdentanut Hankasalmelle sen väestön mukaisesti rokotteita - suhteessa väestöön selkeästi enemmän kuin JKL:ään. Siitä todella iso hatunnosto johdonmukaiselle toiminnalle terveystoimen isäntäkunnallemme.

Keski-Suomessa KSSHP ja Jyväskylä siis arvottavat koko maakunnan samanarvoiseksi. JKL purnaamisen sijaan on luonut ehkä maan parhaan jäljitysorganisaation ja tarvittaessa ajoissa kiristänyt rajoituksia jne. Iso osa muusta maakunnasta pysynyt lähes koronavapaana ja Jyväskylässä tilanne on hyvin hallinnassa. Rokotukset etenevät yhdessä sovitusti.

HUS ja Helsinki eivät samoilla tavoin tunne minusta vastuuta koko Suomesta, kun vähän rinnakkain tarkastellaan maakuntia ja koko Suomea. Pääkaupunkiseutu on sen sijaan hyvin itsekäs ja itseensä käpertynyt mediaansa myöten. Vaikka sen vastuu olisi kantaa koko Suomea.

HUS alueella olisi myös jäljitys voitu hoitaa nähtyä paremmin. Helsinki melkein eniten on saanut valtion koronatukiakin, joten varoja tilanteen hoitoon olisi ollut. Olisi ollut ainakin huomattavasti nyt nähtyä parempaan toimintaan mahdollisuuksia. Sitä ei voi kai kiistää kukaan - tai mieluusti niitä perusteluja odottelen.

Isoissa kaupungeissa koronan kaltainen tauti voimakkaimmin leviää. Se ei ole kenenkään vika. Haastavinta sitä on myös isoissa keskittymissä jäljittää. Mutta jos koulujen karanteeniin laitto kestää päiviä, kuten pääkaupunkiseudun suhteen lehdistä on ainakin saanut lukea, niin se on jo resurssointikysymys ja osoitus huonosta tilanteen hallinnasta.

Me voimme Keski-Suomessa olla ylpeitä koronan hoidosta maakunnassamme, jossa haja-asutusalueen mummo on yhtä arvokas ja tärkeä rokotettavaksi kuin kuka tahansa muu.

Huomenna ehkä näemme linjauksen, että pääkaupunkiseutu tulee maan hallituksen näkökulmastakin hoitaa ensin. Se on samalla silloin kohtuullisen varoittava esimerkki siitä, mihin valmistelussa oleva - STM:n ohjauksen alle tuleva - hyvinvointialuemalli voisi johtaa. Jos kriisin keskellä isoimmat kaupungit ajavat muun Suomen edelle - niin niin taitaa käydä tulevassa sote-uudistuksessakin. Ei tätä mitenkään muuten voi tulkita.

Mutta ei kai meidän maakunnissa kannata purnata - jäähän meille se lohtu, että pääkaupunkiseudun rokotetut tulevat kesällä mökkikuntiinsa ehkä tautia tuomatta. Niinhän meille nyt lohduksi yritetään perustella. THL:n asiantuntijoillekin kun kehäkolmosen ulkopuolinen alue on vain mökkeilyaluetta.

Ehkä THL:lle voisi joku avata sitäkin, että Suomen vientiteollisuudesta iso osa ja ruokatuotanto esimerkiksi myös sijaitsevat pääkaupungin ulkopuolella - on siellä siis muutakin kuin helsinkiläisten mökkejä ja niitä yksinkertaisia alkuasukkaita reservaateissaan, joille viisaiden pääkaupungin asiantuntijoiden on kerrottava, että ei se rokotteiden jako kuulkaa ole mitään tikkareiden jakoa lasten kutsuilla. Näinhän he kriisiviestintäänsä ihan virallisesti ovat suunnitelleet. Kyllä meillä maalla silmät tuon nerokkuuden edessä pyörivät.

THL asiantuntijat pohtivat muistion mukaan kokouksessaan myös siis, että 1939 sotilaat osoitettiin itärajalle, vertauskuvaksi sille, kuinka rokotteet täytyy nyt 2021 kohdistaa oikealle alueelle. Kohtuullisen ontuvaan vertauskuvaan totean, että 1939 koko Suomi oli kaikille suomalaisille tärkeä ja pääkaupunkiseudultakin oltiin puolustamassa nimenomaan Karjalaa ja Petsamoa, mutta samalla koko Suomea ja sitä pääkaupunkiseutua. Ihan en THL:n muistiota hesarista lukien tuota talvisodan henkeä nyt tavoita.

Mutta katsotaan mitä huomenna päätetään. Onko koko Suomi edelleen yhtä arvokas kaikkien alueidensa suhteen - vai mennäänkö pääkaupunkiseudun ehdoilla? Toisaalta onhan se ilmastopolitiikkakin toteutettava Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jotta pääkaupungissa saadaan halpaa energiaa tuottaa hiilellä. Joudamme me muut kai odottamaan rokotteita syksyyn, jotta Helsingissä päästään vappuna jo kokoontumaan Mantan lakitukseen.

Montakohan jäsentä THL:n asiantuntijaryhmässä on pääkaupunkiseudun ulkopuolelta? Näin Teams-kokousten aikana, kun maakunnistakin voisi yhtä nopeasti kokoukseen osallistua kuin Helsingistä. Tuskin tietenkään montaa, kun ei niitä tikkareita joka puolelle riitä.

Tästä iltapäivälehden uutisesta näette helposti, kuinka pahasti riskiryhmien rokotukset ovat vielä kesken - miksi siis ei ole oikea aika nyt vielä ainakaan kohdentaa rokottamista muualle
Sairaanhoitopiireistä kitkeriä kommentteja rokotteiden alueellisesta painottamisesta: "Hyvästä tilanteesta ei tulisi rangaista" 31.03.2021 klo 7:03

Ja tässä sitten se Helsingin Sanomien uutinen THL:n asiantuntijaryhmän muistiosta, joka minut kirjoittamaan koko teemasta sai
THL:n kokous­muistio: Rokotusten nopea alueellinen kohdentaminen olisi ”oikea keino” terveyden suojelemiseksi, mutta asia on politisoitunut