Siirry sisältöön

Sain kunnian tänään pitää tervehdyksen Hankasalmen Sotaveteraanit ry:n 50-vuotisjuhlassa.

Julkaisen puheenvuoroni täällä blogissa, koska yhdistys on julkisen kiitoksen ansainnut myös teidän muiden kuullen, kuin vain runsalukuisen juhlavierasjoukon keskuudessa.

Puheeni siis tässä seuraavassa:

Testamentti on tehty, se jäljelle jää, tämä maamme on koskematon

Päivitin eilen kunnan facebook-sivuille muistutusta kaikille kuntalaisille tästä tärkeästä juhlasta – ja ensimmäiseksi lauseeksi valitsin tuon Vieno Kalliolan  "Muistojen marssin" (voit kuunnella tästä)hienon hienon lopetuksen.

Se testamentti, jonka hienot veteraanimme ovat meille jättäneet, on upea ja arvokas. Itsenäisyys, rauha, hyvinvointivaltio, puhdas luonto, yhtenäinen Suomi, jos joitain asioita mainitsen – ei sen komeampaa testamenttia voisi olla.

Ja Hankasalmen Sotaveteraanit ry on tuota testamenttia omalla hienolla panoksellaan kasvattanut jo 50 –vuotta. Meillä kaikille tärkeät veteraanimme ovat ansainneet itselleen upean yhdistyksen ja sellainen on Hankasalmen Sotaveteraanit ry:stä kuntaamme muovautunut.

Kun kuulin, että saan kunnan puolesta pitää lyhyen tervehdyksen tässä meille kaikille hankasalmelaisille tärkeässä juhlassa, mietin ensiksi, että oikeastaan voisin tulla tänne eteen ja sanoa vain KIITOS!

Se sana olisi kuvannut niitä päällimmäisiä tuntoja, mitä meillä kunnassa mieleen ja mitä varmasti veteraanienkin mieleen nousee ensimmäisenä, kun pysähdymme miettimään Hankasalmen Sotaveteraanit ry:tä.

Itse kiitän henkilökohtaisesti yhdistystä ennen kaikkea niistä mahdollisuuksista, joita se on minulle kunnanjohtajana kunnan puolesta mahdollistanut. Kunta on päässyt olemaan mukana veteraaniemme syntymäpäivillä, tutustumaan veteraaneihin – olemaan mukana tapahtumissa ja tapaamisissa.

Meille veteraanit tai veteraanityö kunnassa eivät ole kasvottomia tai vain juhlapuheissa esiin nostettavia asioita.

Itselleni onkin melkoinen muistojen marssi olla tässä tervehdyksen tuojana. Kun näitä tervehdyssanoja mietin, niin monia monia muistoja nousi mieleeni. Mannisen Väinön ja Ruokoselän Toivon positiivisen elämänasenteen soisin tarttuvan meihin kaikkiin nuorempiin ja muun muassa he ovat täällä seurassamme tänään kunniavieraina.

Tulen varmasti aina muistamaan hirvipeijaiset, joita vielä viime syksynä vietimme yhdessä Minkkisen Yrjön kanssa Melli-Ellissä Kauppisen Anja kanssa maailman turhanpäiväisyyksille naureskellen. Ylösen Antin kanssa viimeinen kohtaaminen merkkipäivänään Päivärannassa nousi myös väistämättä mieleeni.

Toisaalta mieli vähän herkistyy, kun muistelen muutaman veteraanihautajaistemme koskettavia hetkiä, kun Tuohimäen Arvon ”Rukous” kaikuu veteraanikuoromme toimesta – tai kun muistelen Martti Makkosta laskemassa veteraanina tuohista hienoa ruusuaan Veli Matti Häkkisen arkulle Hankasalmen kirkossa ja kuinka tuo veteraani lausui hienosti veteraanien merkitystä monin tavoin esille tuoneelle historian tuntija Veli Matin muistolle silloin vain yhden sanan ”Ystävälle”

Ystävyys ja toveruus – sitähän se veteraanityö on!

Näillä esimerkeillä halusin tuoda teille juhlavieraille esille sen, mikä on se Hankasalmen Sotaveteraanit ry:n tärkein rooli.

Se ei ole hallinnollinen järjestö, vaan se on yhdistys, joka on tuonut veteraanit osaksi meidän kaikkien elämää, jonka kautta olemme kaikki voineet oppia elämästä, oppia veteraaneiltamme. Tämä yhdistys on hankasalmelaisuuden sydän – se on esimerkki välittämisestä, vastuusta, kunnioituksesta - ja ilon esillä pitämisestä vaikeillakin hetkillä.

Mutta minulle aiheesta oli esitetty toive lyhyistä tervehdyssanoista. Siksi haluan puheeni lopuksi vain aidosti kiittää Martti Pyykköstä ja hänen kanssaan tälläkin hetkellä arvokasta työtä tänään juhlivassa yhdistyksessä tekeviä henkilöitä.

Ja toki kaikkia niitä, jotka viimeiset 50 vuotta ovat tehneet työtään meille kaikille arvokkaiden ja tärkeiden veteraaniemme hyväksi. Siinä samalla te olette tosiaan luoneet meidän kaikkien muiden mieleen mitä hienoimman muistojen marssin.

Lopetan tervehdyspuheeni siis siihen mihin aloitin, hienoihin hankasalmelaisiin sanoihin

Testamentti on tehty, se jäljelle jää, tämä maamme on koskematon – kiitos siitä kaikille veteraaneillemme ja veteraanilotillemme – kiitos teille myös maamme uudelleen rakentamisesta ja siitä hurjan hienosta työstä, jolla olette tämän päivän hyvinvointivaltiomme luoneet.

Ja kiitos ennen kaikkea Hankasalmen Sotaveteraanit ry:lle – teidän työnne ansiosta veteraanimme saavat nauttia sitä arvostusta, jonka he ansaitsevat, teidän ansiostanne veteraanit ovat niin keskeinen osa jokaisen hankasalmelaisen arkea, jopa niin ettei varmasti yksikään nimi, jonka puheessani mainitsin, ollut kellekään juhlayleisössämme vieras.

Hankasalmen kunta onnittelee juhlivaa yhdistystä siis sanoen – että jos jostain voimme olla ylpeitä ja iloisia, niin teidän työstänne näiden 50-vuoden aikana. Eli ihan lopuksi sanon sen sanan, joka olisi voinut olla koko puheeni

KIITOS