Siirry sisältöön

Kirjoitan pitkästä aikaa blogitekstin - mutta nyt poikkeustilan keskellä katson sille olevan suuren tarpeen. Ja poikkeuksellisesti annan ohjeita itseäni vanhemmille - mutta mielestäni syystä! 

Suomessa on säädetty poikkeustila, jonka keskeisin tarkoitus on hidastaa korona-viruksen vaikutuksia ja auttaa terveydenhoitoa vastaamaan viruksen aiheuttamien vaikeimpien hoitotarpeiden haasteisiin. Tämä tehdään erityisesti iäkkäämpää väestöämme ja muita terveytensä kannalta riskiryhmiin kuuluvia ajatellen. Viruksen vaikutukset tämän hetkisen tiedon mukaan ovat vakavimpia juuri heidän keskuudessaan.

Ihmisen terveys ja ihmishenki sekä toisista välittäminen on oltava meillä kaikilla mielissä. Sen on ohjattava meidän toimintaamme ja niin on onneksi tapahtunutkin. Ja yhdenkään ikääntyneen tai jotain sairautta potevan ei tarvitse kokea, että muut tekisivät hänelle palvelusta. Esimerkiksi kaikki ikääntyneemmät kansalaisemme ovat rakentaneet tätä hyvinvointivaltiota meille – nyt meidän nuorempien on toimittava, jotta emme aiheuta isillemme, äideillemme, isovanhemmille ja isoisovanhemmille kohtuutonta vaaraa. Juuri heille me voimme olla kiitollisia nykysuomesta ja sitä kiitollisuutta nyt maksaa takaisin päin – ottamalla heidät huomioon.

Jotta Suomesta tehdään virustaudin aikana turvallisempi, on lasten ja nuorten koulut laitettu pääosin kiinni. Ylioppilaskirjoituksia tiivistetty. Harrastus ja vapaa-aika toiminta lähes kokonaan lopetettu, siis kun harrastetilat ovat kiinni, urheiluseurojen harjoituksia ei järjestetä, kansalaisopistotoiminta ja nuorisotoiminta on ajettu alas. Yli kymmenen hengen tapahtumia ei järjestetä. Joitain esimerkkejä mainitakseni.

Yrityselämälle vaikutukset Suomessa ovat merkittävät. Palveluyrityksillä asiakkaat katoavat ja kassavirtoihin tulee suuri lovi. Ja ylipäätään kaiken yritystoiminnan liikevaihto supistuu ja globaali kaupankäynti hiljenee.

Mutta nimenomaan kaikkiin poikkeustilatoimenpiteisiin tulisi suhtautua suurella vakavuudella. Siksi itse haastan myös kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset ottamaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa elämisen vakavasti. Noudattamalla tätä kehotusta suojaatte kanssaihmisiänne sairastumiselta, mutta ennen kaikkea suojaatte juuri itseänne. Toisin toimien aiheutatte puolestanne merkittävän riskin ja toimitte vastuuttomasti itseänne ja muita kanssaihmisiä kohtaan.

Kirjoitan tästä painavasti, koska kaikkialla ympärilläni huomaan yli 70 -vuotiaita, jotka käyttäytyvät, kuin tuo hallituksen hyvin perusteltu karanteenikehotus ei koskisi juuri heitä. Se koskee nimenomaan juuri kaikkia teitä yli 70-vuotiaat, niin Hankasalmella kuin muuallakin Suomessa. Ja kehotus voi vielä laajentua muihin ikäryhmiin riippuen taudin etenemisestä. Tämä voi olla vasta alkua.

Karanteenia vastaavat olosuhteet tarkoittavat käytännössä pitkälti pysymistä kotioloissa. Se ei ole kai mikään ihan kauhea asia. Kyseessä on toimintaohje, joka ennen kaikkea suosittaa välttämään kontakteja laajoihin ihmisjoukkoihin. Tai pitkiä kontakteja pienempään ryhmään, vaikkapa kahvilan pöydässä turisten. Puhelin on nyt pitkiä keskusteluja varten sopivin väline.

Yli 70-vuotiaat päättävät viime kädessä toki itse, miten tiukasti he toimintaohjetta noudattavat – ainakin toistaiseksi. Mutta päätösvalta tuo nyt myös vastuuta. Itse peräänkuulutan vastuullisuutta, jokaiselta 70 vuotta täyttäneeltä tai vähän nuoremmaltakin eläkeläisellä. Karanteenipyyntö ei ole vitsi, vaan äärimmäisen vakava toive!

Vastuuttomuudella karanteenin suhtautumalla vesitetään kaikkia muita tiukkoja toimenpiteitä, mitä esimerkiksi nuoriin ja yrityksiin kohdentuu. Emme kai sulje kouluja turhaan. Ei kai lapsilta jää harrastukset väliin turhaan. Jos kaikki eivät noudata keinoja, joilla taudin kulkua hidastetaan, niin ei se kuulkaa hidastu! Ja silloin teemme monelta osin turhaa työtä. Jokainen yli 70-vuotias voi nyt näyttää esimerkkiä muiden huomioon ottamisesta ja valtiovallan ohjauksen noudattamisesta – pysyttelemällä pääosin kotona.

Karanteeniomaisissakin olosuhteissa voi ulkoilla normaalisti, mutta välimatkaa vastaantulijoihin pitäisi pitää. Kaupassa ja apteekkipalveluissa ei suositella asioimaan ainakaan ruuhka-aikoina, mielellään korkeintaan aamuisin, ja siihen kauppiaamme varaavat nyt aikaa. Täydellistä kieltoa kaupassa asioimiseen ei siis vielä yli 70 vuotiaille ole – mutta jos sitäkin vain voi välttää, niin todella hyvä olisi jokainen kauppamatkakin nyt kuukauden verran väliin jättää.

Ennen kaikkea kannattaa pyytää apua läheisiltä ja naapureilta ja pysytellä kotioloissa. Myös kuntaan voi olla yhteydessä, jos apua kauppa- tai muissa asioissa tarvitsee. Sankaruutta ja muista välittämistä on nyt iäkkäiltä kuntalaisiltamme pysyä kotona ja välttää kohtaamisia. Tätä toivotaan kuukauden ajan. Se ei voi olla kohtuuton toive. Etenkin kun suurin hyöty siitä koituu itselle ja läheisille.

Noudattamalla hyvin karanteenia, ei varmasti sairastu – eikä sairastuta muita. Olkaa siis vastuullisia ja esimerkillisiä – noudattakaa poikkeustilan ohjeita!