12.3.2020 Suomen hallituksen antamien ohjeistusten – sekä THL:n ja STM:n antamien linjausten mukaisesti Hankasalmen kunnan johtoryhmä ohjeistaa kuntalaisia seuraavasti korona-viruksen osalta: (tätä ohjetta saatetaan päivittää jo iltapäivällä, mikäli maan hallituksen iltapäivällä 16.3. tiedotettavat ratkaisut antavat siihen aihetta)
• Tärkeää on, että jos hengitystieinfektion (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) oireet käyvät vakaviksi, niin ei lähde omatoimisesti terveysasemalle tai päivystykseen vaan soittaa ensin keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117. Hankasalmella toimii oma infektiovastaanotto, jonne hakeudutaan puhelinneuvonnan kautta.

• Lievien hengitystieinfektion oireiden kohdalla on tärkeää hoitaa itsensä terveeksi, eikä lähteä kauppaan, hoitoon, kouluun tai töihin sairauden aikana. Kaikkia korona-epäilyjä ei enää testata (linjaus sairaanhoitopiiristä 14.3.), joten vasta sairauden oireiden muuttuessa vakaviksi, ota yhteyttä edellä olleisiin numeroihin. Kuitenkin jos työskentelet sosiaali- ja terveysalalla, niin silloin ota yhteyttä heti oireiden ilmaantuessa, jos on epäilys koronasta

• Ulkomaan matkalta palaavien tai sieltä juuri palanneiden kunnan palvelujen piirissä olevien henkilöiden (lapset /nuoret) tulee sopia palveluihin palaamisen (koulut/päiväkodit) ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä kunnan kanssa. Koululaiselle järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäopetusta.
• Lukiolaiset siirtyvät maanantaista 16.3. lähtien etäopetukseen. Tästä on lähtenyt heille erillinen tiedote su 15.3. ja etäopetuksen järjestelyä toteutetaan ma 16.3. Kirjoituksiin osallistuvat tulevat toki kouluun normaalisti.
• Maan hallituksen suosituksesta  AVI on määrännyt, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Kunta itse tulee perumaan toistaiseksi omat suuria yleisömääriä keräävät tapahtumat tai kokoontumisensa, aina jos arvioitu henkilömäärä niissä ylittää 50 henkilöä ja myös sitä pienempiä harkitaan vakavasti.
• Kunta keskeyttää maaliskuun loppuun saakka kansalaisopiston kurssit ja seniorikeskuksen toiminnan sekä viikoittain toimivat avoimet perhekerhot – niiden jatkosta maaliskuun lopun jälkeen tehdään päätöksiä 25.3. mennessä. Samoin nuorisotilat ja nuorten työpajatoiminta ovat toistaiseksi kiinni tästä päivästä alkaen maaliskuun loppuun saakka. 16.3. on linjattu, että myös toimintakeskus Mäkituvan toiminta keskeytetään toistaiseksi.
• Palvelutaloissa (vanhusten asumispalvelut) ystävien ja omaisten vierailut sekä kaikki muutkin vierailut on toistaiseksi kielletty kokonaan ja myöskin kotonaan asuvien iäkkäiden ihmisten luona vierailuja tulisi välttää!
• Koronaviruksen valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero on 0295 535 535. Tässä puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
• Kunta ei organisaationa ota vastaan kansainvälisiä vierailijaryhmiä ja kotimaisten ryhmienkin kanssa pyritään sopimaan mahdollisen vierailun siirrosta.
• Kunnasta ei työn vuoksi matkusteta ulkomaille ja lomamatkoja ulkomaille ei kunnan työntekijöiden eikä kuntalaistenkaan kohdalla suositella  - ulkoministeriö on vahvasti suosittelut myös ulkomaille matkustamista välttämään
•  Koulujen luokkaretket, leirikoulut ja kisamatkat perutaan.
• Kunnanviraston ovet ovat toistaiseksi lukossa myös virka-aikaan ja virastolla voi asioida vain siitä ennakkoon ajan varaamalla ja/tai tavoittelemalleen viranhaltijalle soittamalla.
• Hankasalmen kirjastot ovat toistaiseksi normaalisti avoinna ja niissä tarjotaan koronatilanteen vuoksi mahdollisuutta noutaa kirjaston henkilökunnan valmiiksi valikoimia kirjakasseja. Voit ottaa yhteyttä kirjastoon sähköpostitse tai puhelimitse ja kertoa millaista aineistoa kaipaat ja ilmoittaa myös lainaajatunnuksesi ja puhelinnumerosi. Tekstiviestillä kerrotaan, kun kirjakassi on valmis noudettavaksi ja sen voi noutaa joko pääkirjaston tai Aseman kirjaston varaushyllystä sopimuksen mukaan.
Verkkokirjastossa voi varata aineistoja myös omatoimisesti, jos sinulla on voimassaoleva kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi. Verkkokirjastosta löytyy myös runsaasti e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä kotisohvalla luettavaksi. 
•  Hyödyllinen linkki (THL), josta löytyy tietoa Koronasta on: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 

Erittäin tärkeää on edelleen ennen kaikkea huolehtia käsihygieniasta ja välttää OIKEASTI kättelyjä.

 

Ja vielä kunnan liikuntatiloista ja -toiminnasta:

Monitoimitalon kuntosali suljetaan maaliskuun loppuun saakka tässä vaiheessa tästä päivästä alkaen. Syynä se, että kuntosalilla käy myös riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita ja tilojen seurantaa ja käyttäjämäärän valvontaa taudin ehkäisemiseksi on osin mahdoton järjestää. Asiaa tarkastellaan uudelleen huhtikuun alussa.

16.3. on linjattu, että myös Monitoimitalon liikuntasali sekä Aseman ja Niemisjärven koulujen liikuntasalit, eli kaikki kunnan sisäliikuntatilat suljetaan toistaiseksi muusta kuin koulujen käytöstä.

Kunta itse ei järjestä toistaiseksi liikuntatoimintaa ja seuroja sekä muita kolmannen sektorin toimijoita kehotetaan harkitsemaan suurella vakavuudella toiminnan keskeyttämistä esimerkiksi maaliskuun ajaksi. Useimmat lajiliitot ja urheiluseurat ovat niin jo tehneet ympäri Suomen. Kunnan sisäliikuntatiloja ei siis toistaiseksi ole käytössä.


Tätä ohjeistusta ja kunnan ohjeita kuntalaisille päivitetään tarpeen vaatiessa. Seuraa kunnan www-sivuja ja facebook-sivuja.