https://www.akmo.fi/

 

 

Täältä pääset avustushakemukselle

Käy huutamassa täällä:

Kiertonet - Hankasalmen kunta

Huutoaikaa 17.4.2020 saakka.

 

12.3.2020 Suomen hallituksen antamien ohjeistusten – sekä THL:n ja STM:n antamien linjausten mukaisesti Hankasalmen kunnan johtoryhmä ohjeistaa kuntalaisia seuraavasti korona-viruksen osalta: (tätä ohjetta saatetaan päivittää jo iltapäivällä, mikäli maan hallituksen iltapäivällä 16.3. tiedotettavat ratkaisut antavat siihen aihetta)
• Tärkeää on, että jos hengitystieinfektion (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) oireet käyvät vakaviksi, niin ei lähde omatoimisesti terveysasemalle tai päivystykseen vaan soittaa ensin keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117. Hankasalmella toimii oma infektiovastaanotto, jonne hakeudutaan puhelinneuvonnan kautta.

• Lievien hengitystieinfektion oireiden kohdalla on tärkeää hoitaa itsensä terveeksi, eikä lähteä kauppaan, hoitoon, kouluun tai töihin sairauden aikana. Kaikkia korona-epäilyjä ei enää testata (linjaus sairaanhoitopiiristä 14.3.), joten vasta sairauden oireiden muuttuessa vakaviksi, ota yhteyttä edellä olleisiin numeroihin. Kuitenkin jos työskentelet sosiaali- ja terveysalalla, niin silloin ota yhteyttä heti oireiden ilmaantuessa, jos on epäilys koronasta

• Ulkomaan matkalta palaavien tai sieltä juuri palanneiden kunnan palvelujen piirissä olevien henkilöiden (lapset /nuoret) tulee sopia palveluihin palaamisen (koulut/päiväkodit) ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä kunnan kanssa. Koululaiselle järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäopetusta.
• Lukiolaiset siirtyvät maanantaista 16.3. lähtien etäopetukseen. Tästä on lähtenyt heille erillinen tiedote su 15.3. ja etäopetuksen järjestelyä toteutetaan ma 16.3. Kirjoituksiin osallistuvat tulevat toki kouluun normaalisti.
• Maan hallituksen suosituksesta  AVI on määrännyt, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Kunta itse tulee perumaan toistaiseksi omat suuria yleisömääriä keräävät tapahtumat tai kokoontumisensa, aina jos arvioitu henkilömäärä niissä ylittää 50 henkilöä ja myös sitä pienempiä harkitaan vakavasti.
• Kunta keskeyttää maaliskuun loppuun saakka kansalaisopiston kurssit ja seniorikeskuksen toiminnan sekä viikoittain toimivat avoimet perhekerhot – niiden jatkosta maaliskuun lopun jälkeen tehdään päätöksiä 25.3. mennessä. Samoin nuorisotilat ja nuorten työpajatoiminta ovat toistaiseksi kiinni tästä päivästä alkaen maaliskuun loppuun saakka. 16.3. on linjattu, että myös toimintakeskus Mäkituvan toiminta keskeytetään toistaiseksi.
• Palvelutaloissa (vanhusten asumispalvelut) ystävien ja omaisten vierailut sekä kaikki muutkin vierailut on toistaiseksi kielletty kokonaan ja myöskin kotonaan asuvien iäkkäiden ihmisten luona vierailuja tulisi välttää!
• Koronaviruksen valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero on 0295 535 535. Tässä puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
• Kunta ei organisaationa ota vastaan kansainvälisiä vierailijaryhmiä ja kotimaisten ryhmienkin kanssa pyritään sopimaan mahdollisen vierailun siirrosta.
• Kunnasta ei työn vuoksi matkusteta ulkomaille ja lomamatkoja ulkomaille ei kunnan työntekijöiden eikä kuntalaistenkaan kohdalla suositella  - ulkoministeriö on vahvasti suosittelut myös ulkomaille matkustamista välttämään
•  Koulujen luokkaretket, leirikoulut ja kisamatkat perutaan.
• Kunnanviraston ovet ovat toistaiseksi lukossa myös virka-aikaan ja virastolla voi asioida vain siitä ennakkoon ajan varaamalla ja/tai tavoittelemalleen viranhaltijalle soittamalla.
• Hankasalmen kirjastot ovat toistaiseksi normaalisti avoinna ja niissä tarjotaan koronatilanteen vuoksi mahdollisuutta noutaa kirjaston henkilökunnan valmiiksi valikoimia kirjakasseja. Voit ottaa yhteyttä kirjastoon sähköpostitse tai puhelimitse ja kertoa millaista aineistoa kaipaat ja ilmoittaa myös lainaajatunnuksesi ja puhelinnumerosi. Tekstiviestillä kerrotaan, kun kirjakassi on valmis noudettavaksi ja sen voi noutaa joko pääkirjaston tai Aseman kirjaston varaushyllystä sopimuksen mukaan.
Verkkokirjastossa voi varata aineistoja myös omatoimisesti, jos sinulla on voimassaoleva kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi. Verkkokirjastosta löytyy myös runsaasti e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä kotisohvalla luettavaksi. 
•  Hyödyllinen linkki (THL), josta löytyy tietoa Koronasta on: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 

Erittäin tärkeää on edelleen ennen kaikkea huolehtia käsihygieniasta ja välttää OIKEASTI kättelyjä.

 

Ja vielä kunnan liikuntatiloista ja -toiminnasta:

Monitoimitalon kuntosali suljetaan maaliskuun loppuun saakka tässä vaiheessa tästä päivästä alkaen. Syynä se, että kuntosalilla käy myös riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita ja tilojen seurantaa ja käyttäjämäärän valvontaa taudin ehkäisemiseksi on osin mahdoton järjestää. Asiaa tarkastellaan uudelleen huhtikuun alussa.

16.3. on linjattu, että myös Monitoimitalon liikuntasali sekä Aseman ja Niemisjärven koulujen liikuntasalit, eli kaikki kunnan sisäliikuntatilat suljetaan toistaiseksi muusta kuin koulujen käytöstä.

Kunta itse ei järjestä toistaiseksi liikuntatoimintaa ja seuroja sekä muita kolmannen sektorin toimijoita kehotetaan harkitsemaan suurella vakavuudella toiminnan keskeyttämistä esimerkiksi maaliskuun ajaksi. Useimmat lajiliitot ja urheiluseurat ovat niin jo tehneet ympäri Suomen. Kunnan sisäliikuntatiloja ei siis toistaiseksi ole käytössä.


Tätä ohjeistusta ja kunnan ohjeita kuntalaisille päivitetään tarpeen vaatiessa. Seuraa kunnan www-sivuja ja facebook-sivuja.

 

Hankasalmen kunnanvaltuuston kokous pidetään Monitoimitalolla, os. Kirkkotie 3  maanantaina 17.2.2020 klo 18.00 alkaen

 

Kokouksessa tulee käsiteltäväksi seuraavat asiat:


§ 1 Yhteistoimintaneuvottelujen päättäminen ja niiden johdosta tehtävät toimenpiteet

§ 2 Turvahälytysvalvonnan asiakasmaksu

§ 3 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020-2023

§ 4 Aseman asemakaava-alueella olevan rakennustontin osan    hinnan määrittäminen ja myynti

§ 5 Kunnan edustajan nimeäminen Sydän-Suomen jätelautakuntaan

§ 6 Valtuutettujen ja kunnan jäsenten tekemät aloitteet

§ 7 Tieran osakeantiin osallistuminen

 

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja, johon on liitetty valitusosoitus, pidetään yleisesti nähtävänä kunnan verkkosivuilla http://hankasalmi.ktweb.fi/ 19.2.2020

 

Hankasalmella 13.2.2020
Tuomo Silvast
kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Muovin kierrätys ja sen lisääminen kiinnostavat yleisesti tällä hetkellä erittäin paljon. Saamme aiheesta paljon tiedusteluja. Jätelain mukaisesti pakkausmuovin keräyksestä vastaa tuottajayhteisö eli tässä tapauksessa RINKI Oy, jonka ylläpitämiä pisteitä on toimialueellamme Hankasalmella, Karstulassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella. Jätelaki mahdollistaa, että tuottajayhteisön lisäksi kunta voi halutessaan järjestää muovin täydentävää keräystä. Sydän-Suomen jätelautakunta vastaa siitä millä laajuudella sen toimialueen kunnissa järjestetään muovin keräystä.

Jätelautakunta päätti kokouksessaan 3.12.2019 § 55 muovin täydentävästä kiinteistökohtaisesta keräyksestä sekä alueellisen keräyksen järjestämisestä. Jätelautakunta päätöksen mukaisesti kaikissa jäsenkunnissa tulee olla täydentävä muovipakkauskeräys, jonka Sammakkokangas Oy järjestää, mikäli Rinki Oy ei sitä ole kunnassa järjestänyt. Nämä Sammakkokankaan ylläpitämät pisteet on perustettu Kannonkoskelle, Kinnulaan, Kivijärvelle, Multialle, Petäjävedelle, Suolahteen ja Uuraisille. Täydentävät pisteet on tarjottu, koska jätelautakunta on halunnut kohdella kaikkia jäsenkuntia tasapuolisesti ja tarjota mahdollisuuden muovipakkausten lajitteluun ja kierrättämiseen. Huomion arvoista tässä alueellisessa täydentävässä keräyksessä on, että:

- Se ei ole peruste pidentää kiinteistön astian tyhjennysväliä (tyhjennysvälikäytäntö on jo nykyisellään verrattain pitkä, keräysverkosto on vielä vähäinen)

- Siitä aiheutuvat kustannukset katetaan perusmaksulla tai ekomaksulla → vaikutus on korottava, muovista ei materiaalina saada tuloja

Jätelautakunnan linjaus on selkeä, eikä kiinteistökohtaista keräystä ainakaan vielä aloiteta. Jätelautakunta päätöksen mukaisesti odotetaan valmisteilla olevan jätelainmuutoksen valmistumista. Laki on tarkoitus hyväksyä eduskunnassa kesään mennessä. Lisäksi tarvitaan lisätietoja muovinkeräyksen kustannuksista ja jatkokäsittelystä, ennen kuin voidaan ajatella kiinteistökohtaisen keräyksen aloittamista. Tämä tarkoittaa, että toimialueemme kuntien kotitalouksissa tai kuntien palvelutoiminnan kohteissa ei ole mahdollista ottaa omaa astiaa muovipakkausjätteelle.

Jätelautakunnan päätöksessä perusteina on käytetty seuraavia asioita:

- Harvaan asutulla alueella, ei ole ympäristön tai ilmaston kannalta positiivista hyötyä muovin keräämisestä kiinteistöltä, koska sen kuljettamisesta aiheutuu kohtuuttoman paljon päästöjä suhteessa saatuun hyötyyn.

- Muovin kerääminen on kallista. Sen keräämistä varten tulee olla oma ajoreitti jne. Tällöin keräämisen kustannukset ovat vähintään samaa tasoa, kuin sekajätteellä → asiakkaan kustannukset saattavat jopa kasvaa.

- Muovin kierrättämiseen tällä hetkellä oleva kapasiteetti ei ole riittävä ja kierrätetyn muovin määrä on yli tarpeen, koska jalostuslaitoksia on vain yksi koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että muovia varastoidaan ja kuljetetaan ulkomaille

- Uusiomuovin tuotteistamisessa on puutteita ja valmistettavien tuotteiden valikoima on melko suppea.

- Muovin kierrätysasteeksi on ilmoitettu 70 %, eli kierrätetystä muovista menee polttoon joka tapauksessa vähintään 30 %.

→ Jätelautakunta on katsonut edellä mainituin perustein muovin keräyksen kiinteistöiltä tällä hetkellä kannattamattomaksi. 

Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Multia, Petäjävesi Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski

Muovipakkausten keräyksen kannattavuutta on selvitetty

Muovipakkausten kierrätyksen ympäristövaikutuksia suhteessa sekajätteen energiahyödyn-nykseen selvitettiin Keski-Suomen liiton hallinnoimassa CircWaste -osahankkeessa. Sammakkokangas on mukana kyseisessä hankkeessa. Muovipakkausten keräyksen haasteita ovat materiaalin keveys ja pitkäksi muodostuvat kuljetusmatkat käsittelylaitokseen. Harvaan asutuilla alueilla alueen sisäiset kuljetukset muodostuvat verrattain pitkiksi. Selvityksen mukaisesti muovipakkausten keräyksessä saavutetaan selkeä ympäristöhyöty tiheästi asutuissa kaupungeissa. Suomessa tarvittaisiin myös lisää muovinjalostamoja, koska yksi laitos ei riitä käsittelemään kaikkea Suomessa syntyvää pakkausmuovia. Vielä varsin usein törmätään siihen ajatukseen, että sekajäte päätyisi jätteen loppusijoitukseen. Sammakkokangas on toimittanut jo neljättä vuotta kaiken alueella syntyvän sekajätteen energiahyödynnykseen.

Kokemuksia täydentävästä keräyksestä

Sammakkokangas aloitti edellä mainituissa kohteissa muovipakkausten täydentävän keräyksen kesäkuussa 2019. Puolen vuoden kokemuksen mukaisesti kerättyä muovitonnia kohden kertyy yli kolmenkertaiset kustannukset suoraan energiatuotantoon menevään sekajätteeseen nähden. Kustannusten nousun suurin haaste on muovin keveys.

Kaikissa Sammakkokankaan osakaskunnista kerättiin muovipakkauksia yhteensä 120 tn vuonna 2019. Tässä luvussa on mukana Rinki ekopisteillä kerätyt tonnit Sammakkokankaan keräämien tonnien lisäksi. Muovi täyttää tehokkaasti jäteastian, mutta sekajätteen kokonaismäärään tällä ei juuri ole merkitystä. Energiatuotantoon ohjautui noin 11 000 tonnia sekajätettä.

Biojätteen, lasin, metallin ja kartongin lajittelussa parannettavaa

Ennen muovipakkausten keräyksen laajentamista keskitymme biojätteen, lasin, metallin ja kartongin keräyksen parantamiseen. Erityisesti biojätteen lajittelua tulisi saada parannettua koko toimialueella. Biojätteen määrää sekajätteessä on seurattu koostumustutkimuksissa. Sekajätteen painosta noin 25–30 % on biohajoavaa jätettä. Sekajätettä joudutaan varastoimaan muutamia viikkoja ennen polttoon toimittamista, mikä aiheuttaa sen, että biojäte alkaa mädäntyä aiheuttaen metaanipäästöjä ilmaan. Toisaalta kostea biojäte heikentää sekajätteen lämpöarvoa ja happamana aineena se aiheuttaa myös korroosiota.

Lisätietoja

Sydän-Suomen jätelautakunta

Heli Pekkarinen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 3903 765

Sammakkokangas Oy

Outi Ruuska

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 4685 500