Hankasalmen kunnan taidekokoelman inventointi on saatu päätökseen. Noin vuoden kestänyt inventointi- ja kunnostustyö nostaa kokoelman arvoa ja arvostusta osana kunnan ja koko Keski-Suomen kulttuuriperintöä. Kokoelma on yksi Jyväskylän taidemuseon aluekokoelman muodostavista keskisuomalaisten kuntien ja seurakuntien omistamista taidekokoelmista.

Hankasalmen kunnan taidekokoelmaan kuuluu 248 teosta noin 90 taiteilijalta

Se on karttunut 40 vuoden kuluessa ostoin ja lahjoituksin. Lähes kaikki kokoelman teokset ovat esillä kunnan eri yksiköissä. Kokoelmassa on perinteisiä akvarelli- ja öljyvärimaalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, kuvitusoriginaaleja ja tekstiilitaideteoksia. Erityisen hyvin kokoelmassa ovat edustettuina keskisuomalaiset ja paikalliset taiteilijat kuten Niilo Kallio, Elli Manninen, Kaisi Koivumäki, Outi Markkanen ja Kirsi Neuvonen.

Kokoelma on luetteloitu ensimmäisen kerran vuonna 1997 Alvar Aalto museon toimesta. Vuosien saatossa kokoelma on kuitenkin kasvanut, moni teos oli ilman inventointitietoja tai kateissa. Uusi inventointi toteutettiin vuosina 2010-2011 Hankasalmen kunnan palkkaaman projektityöntekijän voimin, Jyväskylän taidemuseon ohjauksessa.

Inventointityön yhteydessä teokset valokuvattiin, niistä kerättiin sanalliset kuvailu- ja tausta tiedot ja niiden kunto tarkastettiin. Noin 50 teoksesta uusittiin huonokuntoiset kehykset ja osa konservoitiin. Inventoinnin myötä hajallaan olleesta kokoelmasta saatiin uutta tietoa, kadonneena olleita teoksia löydettiin ja teosten säilyvyyttä tuleville sukupolville saatiin parannettua.

Jyväskylän taidemuseo on Keski-Suomen aluetaidemuseo

Aluekokoelmien inventointi on osa Jyväskylän taidemuseon kokoelmanhoidon vastuualuetta. Keski-Suomen aluetaidemuseon alueellisen kokoelmatyön ja dokumentoinnin painopisteenä on keskisuomalaisen kuvataiteen kokoelmat ja alueen nykytaiteen dokumentointi. Jyväskylän taidemuseon on tarkoitus kartoittaa aluekokoelmien nykytilanne yhdessä Keski-Suomen kuntien ja seurakuntien kanssa. Inventointeja on tehty käytettävien resurssien rajoissa ja kuntalähtöisesti. Viimeaikaisissa inventoinneissa ovat olleet aloitteellisia Hankasalmi ja Uurainen.

Lisätietoja

amanuenssi Jaana Oikari, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4392, jaana.oikari(a)jkl.fi

kulttuurituottaja Ellinoora Auvinen, Hankasalmen kunta, p. 014 267 1238, ellinoora.auvinen(a)hankasalmi.fi