Siirry sisältöön

Luontopolut

Keskisenlammen luontopolku ja lintutorni

Rehevä suorantainen lintujärvi on mukana valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa. Useat linnut pesivät alueella keväällä ja alkukesästä. Luontopolun varrella on lintutorni ja luontotauluja, joissa kerrotaan eri suotyypeistä, kasvillisuudesta ja linnuista.

Lammella pesiviä lintuja ovat mm: silkkiuikku, laulujoutsen, sinisorsa, haapana, lapasorsa, tavi, tukkasotka,  telkkä, nokikana, kalalokki, kalatiira, töyhtöhyyppä, kuovi, taivaanvuohi, valkoviklo, metsäviklo, ruokokerttunen, rytikerttunen, pajusirkku, kaulushaikara, ruskosuohaukka ja kurki.

Luontopolulle pääsee Hankasalmentien varrelta Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129). Auton voi jättää Hangan lavan parkkialueelle. Lammen kiertävän polun pituus on noin 3 km. Revontulesta päin tullessa polulle pääsee kävellen myös Keskisentien puolelta. Keskisentiellä ei ole pysäköintialuetta. Kosteimmissa kohdissa on pitkospuita, mutta kumisaappaat ovat tarpeen.

Syksyllä 2021 Keskisenlammen luontopolun yhteyteen on avattu esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua Hankasalmentieltä. Huoltopolun alkupäässä osoitteessa Hankasalmentie 138 on myös pieni parkkipaikka esteettömän kulkemisen saattoliikennettä varten. Taukopaikalla on tulisijallinen kota, joka sopii suuremmankin porukan eväsretkikohteeksi (max. 40 h) sekä käymälä. Molempiin on esteetön sisäänkäynti esim. pyörätuolilla. 

Keskisenlammen luontopolun kartan näet tästä.

Kuvassa telkkäpari uimassa

Häähninmäen ulkoilualue

Hankasalmen ja Konneveden rajalla sijaitseva Häähninmäki luontopolkuineen on hieno luontomatkailukohde, jossa pyöräily- ja patikointireittejä on yhteensä noin 35 km. Tuolla historiallisella rajapyykillä kuntien, maakuntien ja tilojen rajalla Häähnivuorella sijaitsee myös kaikkien luonnossa liikkujen käyttöön tarkoitettu hyvin varusteltu autiotupa keittomahdollisuuksineen. Vuonna 2020 Häähnintuvan viereen on noussut näkötorni, joka tarjoaa henkeäsalpaavat näköalat. Näkötornin huipulla on myös mökki, joka on varattavissa yksityiskäyttöön. Parkkipaikan osoite on Häähninmäentie 160. Häähninmäen luontopolkut vievät matkailijan Hankasalmen ja Konneveden maastoihin.

Lue lisää: Häähninmäen ulkoilualue

Lisätietoja: Pekka Rossi 040 522 9886

Haahninmaki ja aurinko

 Kuva: Jukka Mustonen

Lyötinmäen luontopolku

Polku alkaa Kynsivedentien varrelta, noin 400 m Venekoskentien risteyksestä.  Polun pituus on noin 4,5 km. Polku on merkitty punaisella maalilla.

Lyötinmäen luontopolun kartan näet tästä.

Lyötinmäki, kuten lähes kaikki Hankasalmen mäet, on drumliini eli kalliosydämen ympärille pitkulaiseksi mäeksi kasaantunutta moreenia.

Lyötinmäen polku kertoo alueen luonnosta ja historiasta aina viimeisimmän jääkauden ajoista asti.  Lyötti tarkoittaa pesäpallon kaltaista peliä jota pelattiin Lyötinmäessä isolla joukolla.

Lyötinmäen koillisosassa on murskaamo, joka on toiminnassa ajoittain syksystä kevääseen.  Räjäytyksistä varoitetaan merkkiäänellä.

Kovalanmäen luontopolku

Polulle on opasteet Kovalanmäen päältä Hankasalmen Ratsastuskoulun (Kovalanmäentie 228) luota.  3,5 km pituinen polku on merkitty punaisella maalilla. Polun alueella on tehty metsätöitä alkukesällä 2020.  Polku voi olla paikoitellen tavallista vaikeakulkuisempi.

Kovalanmäen luontopolun kartan näet tästä.

Kovalanmäki on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti arvokas maisema-alue.  Se edustaa Keski-Suomessa harvinaista itäsuomalaista mäkiasutusta. Kovalankylä syntyi 1500 -luvun lopulla.

Kärkkäälän luontopolku

Polulle on opasteet Kärkkäälän Nuorisoseuran talon (Saksalansaarentie 2) nurkalta.  Polku on noin 2 km pitkä ja se kiertelee Korholankoskien läheisyydessä aivan Kärkkäälän kylän sydämessä.

Kärkkäälän luontopolun kartan näet tästä.

Koskien ranta-alue kuuluu rantojensuojeluohjelmaan, ja vesialue kuuluu Natura 2000 -verkostoon.  Opastetun kävelyreitin varrella voi poiketa Keskisenkosken laavulle tai Hannulankosken uittomajalle ja laavulle.  Polku on vaikeakulkuinen erityisesti märkinä aikoina, jolloin vesi nousee polulle ja pitkospuut ovat liukkaat.  Luontotaulut kertovat alueen luonnolle tyypillisistä ilmiöistä ja alueen historiasta.  Auton voi jättää esimerkiksi Nuorisoseuran talon luokse.

Lintutornit

 • Niemisjärven kylällä sijaitseva Pieni Kaihlanen -lintujärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon.  Järven rannassa sijaitsevalle lintutornille pääsee polkua pitkin Niementien varresta.
 • Keskisenlammen lintutorni sijaitsee luontopolun varressa lammen rannalla.  Tornille pääsee polkua pitkin Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129).
 • Leväsenlammen lintutorni sijaitsee Leväsentien (Saarikankaantie) varressa Leväsenlammen rantasuon reunassa.
 • Suojärven lintutorni sijaitsee Kärkkäälän kylällä Suojärven rannassa.  Tornille pääsee Konnevedentien varresta (vastapäätä Ranta-Keurulantietä).

Laavut ja taukopaikat

Laavut ja taukopaikat palvelevat talvisin hiihtäjiä ja kelkkailijoita sekä kesäisin veneilijöitä ja patikoijia.

Sijainti

 • Armisveden Kalliolahti: luonnonhiekkaranta, laavu ja nuotiopaikka.  Laavulle pääsee polkua pitkin Selkäniementieltä (Tuurentieltä).
 • Armisveden Selkäsaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Armisveden Säkinlahti: laavu ja nuotiopaikka, läheisyydessä museo ja korsu
 • Hankamäki: laavu ja nuotiopaikka, kunnan latuverkoston ns. laavun lenkin varrella
 • Hankaveden Jänissaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Kaivantojoki Pirtti-Herttu-järven länsirannalla: laavu ja nuotiopaikka
 • Kuuhankaveden eteläinen Ruumissaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Kärkkäälän koskireitti, Hannulankosken vierasvenelaiturin luona sekä Keskisenkosken kalastuspaikalla: laavu ja nuotiopaikka
 • Kynsiveden Saksalansaari, Akkasillan kupeessa: vesillelaskupaikka, laavu  ja nuotiopaikka
 • Niemisjärven Lehtoniemen saari: laavu ja nuotiopaikka

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.  Haittaa tai häiriötä ei kuitenkaan saa aiheuttaa.

Saat:  

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä sekä
 • veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä


Lisätietoja löytyy valtion ympäristöhallinnon sivuilta www.ymparisto.fi

Luontoretkikohteiden sijainti kartalla