Siirry sisältöön

Luonnonpiirteiltään Hankasalmen maisemat ovat tyypillisiää Itäisen Järvi-Suomen maisemamaakunnalle; vaihtelevaa maastoa, metsänreunusteisia peltosaarekkeita ja järvinäkymiä.

Jääkaudet ja niitä seuranneiden lämpimämpien sulamisvaiheiden merkit ovat havaittavissa sekä kartalla että maastossa. Vesistöjen muodot noudattavat luoteis-kaakko -suuntaa. Alueen maaperä on drumliinialueille tyypillistä vaihtelevapeitteistä moreenia; alueelta löytyy niin pienipiirteisiä suoalueita kuin kalliopaljastumiakin. Väistyvän jääpeiteen kynsimiin ruhjelaaksoihin ovat syntyneet syvimmät järvemme, Armisvesi, Hankavesi ja Kuuhankavesi.

Kehityshistoriastaan ja vesistöjen runsaudesta johtuen Hankasalmen eläinlajisto on monipuolinen. Ihmeteltävää löytyy hyöteisten kirjosta isoihin nisäkkäisiin, linnustoa unohtamatta. Nimikkokasviksi ja nimikkoeläimiksi Hankasalmen kunta on valinnut luontoaan kuvaavat lajit: kuusen, neidonkorennon ja kuhan.

Luonnon tarjoamiin elämyksiin pääset helpoiten tutustumaan monipuolisten luontoretkeilykohteidemme kautta. Nämä palvelut ovat asukkaiden, lomalaisten ja muiden vierailijoiden käytettävissä. Talviaikaan luontoelämykset voi yhdistää liikuntaan ja muihin elämyksiin, latuverkko sivuaa laavuja ja ravitsemuspalveluja.

Kuvassa on peuroja rannassa