Liikuntapaikat ja varaukset

Hankasalmi tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen liikuntaan niin sisällä kuin ulkonakin. Tutustu liikuntapaikkoihin ja varaustilanteeseen alla olevista linkeistä.

Ulkoliikunta

Frisbeegolf

Hankasalmella on kunnan ylläpitämiä ja yksityisiä frisbeegolf-ratoja. Oma rata löytyy pian kaikista kolmesta taajamasta. Kunnan ylläpitämät radat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä: frisbeegolfkiekkoja voi lainata kirjastoista.

Kirkonkylä, Ruokoniementie 4, Leirintäalue: 9 väylää RATAKARTTA täältä/LISÄTIETOJA frisbeegolfradat.fi-sivustolla
Asema, Kuuhankavedentie 39, Aseman koulu: 9 väylää RATAKARTTA
Niemisjärvi, Koulunmäentie 6, Niemisjärven koulu: VALMISTUU 2022 kesän aikana
Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1: 2 x 9 väylää LISÄTIETOJA

Hiihto

Tältä sivulta löydät tietoa Hankasalmen hiihtoreiteistä ja niiden kunnossapidosta. Hankasalmen ladut löytyvät uudesta Jyvässeudun latuinfosta. Hankasalmen kunnan liikuntapalvelut tilaa latujen ylläpidon kunnan infrapalveluilta. Akuuteissa kysymyksissä suora yhteys ylläpidosta vastaaviin on nopein reitti ratkaisuihin.

Kunnan ylläpitämien latujen kunnossapidon yhteyshenkilöt:

Yleiset tiedustelut ja palaute: Varikon esimies 014 2671 247 arkisin klo 7.00 – 15.30
Latuvastaava Kirkonkylä, Niemisjärvi ja Asema p. 040 8378 056
Latuvastaava Niemisjärvi ja Asema p. 050 4087 721

Kunnan liikuntapalveluissa otetaan vastaan palautetta ja ideoita puitteiden ja olosuhteiden suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Liikuntapalveluiden yhteystiedot:

Hankasalmen kunnan infrapalvelujen ylläpitämät ladut

KIRKONKYLÄ

Kirkonkylän laduille pääsee kolmelta parkkialueelta: Elsankujan päästä, Keskustien ja Hankamäentien risteyksestä sekä Hankamäentien varresta.
Tertunpellon valaistu hiihtomaa soveltuu lapsille ja kaikille muillekin hiihdon tekniikkaharjoitteluun
Hankamäen valaistu kuntorata, vaativa kilpalatuprofiili, kokonaispituus 7 km
Kääkön lenkki, helppoa lähes tasamaahiihtoa, pituus 4,5 km
Kirkonkylän valaistu kuntorata, myös kävelijöiden käytössä, pituus 2,5 km
Hiihtomaa – Hankamäentie -peltolatu, helppo edestakainen reitti n. 10 km. Noin 1,3 km:n mittainen siirtymä Hankamäentie – Nälkämäentien ylitys – Hertuntie

YHDYSLADUT Pysäköintipaikat Revontulessa

Revontuli – Nälkämäki, edestakainen reitti 16 km KARTTA
Häkärinteet – Nälkämäki, edestakainen reitti 8 km KARTTA
Revontuli – Häkärinteet, edestakainen reitti 24 km KARTTA 

ASEMA 

Pysäköinti: Aseman koulu, Kuuhankavedentie 39

Aseman valaistu kuntorata, 1,2 km
Aseman yhdyslatu koulu-urheilukenttä
Aseman urheilukentän latu

NIEMISJÄRVI 

Niemisjärven valaistu kuntorata, pysäköinti Niemisjärven koulun pihassa, Koulunmäentie 6
Kaihlasen lenkki, pysäköinti vanhan vedenpuhdistamon pihassa Niementien alkupäässä

Muut ladut

Kärkkäälän ja Säkinmäen latuja hoidetaan paikallisin talkoovoimin. Suuri kiitos kylätoimijoiden aktiivisuudelle pyyteettömästä talkootyöstä Hankasalmen monipuolisten liikuntaympäristöjen hyväksi!

Kärkkäälä: Latuverkostoa on yhteensä n. 9 km, josta valaistu osuus on 1,6 km. Osoite Saksalansaarentie 25, HKS-Holzin pihaan on lupa pysäköidä. Isompi parkkipaikka lähistöllä myös Kärkkäälän nuorisoseurantalon pihassa osoitteessa Saksalansaarentie 2.
Säkinmäki: Latua yhteensä noin 10 km, lähtö korsulta.
Häkärinteet, laskettelukeskus: valaistu latu 4 km

Hiihtomaa

Lapsiperheiden ykköspaikka talviaikaan on Hiihtomaa kirkonkylän Tertunpellolla. Täällä hiihtoreittien risteyskohdassa on lapsille mahtava pulkkamäki ja lyhyt hiihtolenkki. Tauolla voi lämmitellä ja syödä eväät viihtyisässä, tilavassa kodassa. Kota on talvikaudella avoinna aamusta iltaan: sulan maan aikana kotaa voi varata ryhmien käyttöön. Varaukset ja avainten luovutus pääkirjastosta.

Kaukalot

Valaistu kaukalo löytyy kaikista taajamista: kirkonkylältä Kuuhankaveden koululta, Aseman koululta ja Niemisjärven koululta, sekä Ristimäen kylältä. Kuuhankaveden koulun kaukalon yhteyteen tehdään talvisin myös pienempi, avoin jääkenttä. Ristimäen koulun kaukaloa ylläpitävät kylätoimijat yhdessä kunnan kanssa.

Kuntopolut

Kirkonkylä, keskusta (2,5 km, valaistu)
Kirkonkylä, Hankamäki (7 km, valaistu)
Asema (1,2 km, valaistu)
Niemisjärvi (1,6 km, valaistu)
Kärkkäälä (1,3 km, valaistu)

Kuntoportaat

Kirkonkylälle, keskustan kuntopolun yhteyteen rakennettiin kuntoportaat syksyllä 2021. Portaat löytyvät Mörkölänmäestä, joka sijaitsee Kuuhankaveden koulun ja Ruokoniemen välissä. Kuntoportailla on yhteensä 89 askelmaa ja ylä- ja alatasojen korkeusero on noin 13 metriä.

Luontoliikunta

Tutustu Hankasalmen upeisiin luonto- ja retkeilykohteisiin täällä – yhdistä luonto ja liikunta!

Rantalentopallo

Kirkonkylällä (2 kpl) tenniskentän yhteydessä, Ruokoniementie
Asemalla uimarannan yhteydessä, Salon ranta, Uimalantie

Tenniskentät

Kirkonkylä, Ruokoniementie
Asema, koulun piha, Kuuhankavedentie 39

Uimarannat

Kirkonkylä, Ruokoniementie
Asema, Salon ranta, Uimalantie
Niemisjärvi, Purrintie 24

Urheilukentät

Aseman urheilukenttä, yleisurheilu: keskikenttä kivituhkaa, suorituspaikat ja etusuora kestopäällysteisiä, muu juoksurata murskapintainen.  Juoksurata 350 m.
Kirkonkylän urheilukenttä: Pesäpallokenttä, kivituhkapintainen.
Niemisjärven kenttä: Jalkapallokenttä, massapintainen.

Sisäliikunta

Kuntosali

Hyvin varusteltu kunnan ylläpitämä kuntosali löytyy kirkonkylältä, Monitoimitalolta (Kirkkotie 3). Kuntosalin käyttöön oikeuttavia kortteja (vuosikortti tai määräkortti) voi ostaa pääkirjastosta. Lisäajan tai lisäkertojen lataus onnistuu myös puhelimitse. Halutessasi voit hankkia maksuttoman kokeilukortin, joka sisältää yhden ilmaisen tutustumiskäynnin kuntosalilla yleisillä käyttövuoroilla.

Kuntosalikorttien hinnat (1.1.2022):

  • Vuosikortti 150 € (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset –10 %, 70 vuotta täyttäneet sekä vammaispalvelun piirissä olevat –50 %),
  • 10 kerran kortti 50 €
  • 20 kerran kortti 80 €

Kuntosalikorttien maksuvälineeksi käyvät myös Epassi sekä Smartum-setelit ja -sovellus.

Kuntosalin yleiset käyttövuorot on tarkoitettu kaikille. Varatut vuorot (esim. kansalaisopiston liikuntaryhmät tai koululaisryhmät) on tarkoitetttu vain varauksen tehneelle liikuntaryhmälle. Iltaisin ja viikonloppuisin kuntosali on yleisessä käytössä varattujen salivuorojen ulkopuolella

Kuntosaliasiakkaan käytössä on pukuhuone, johon pääsee sisälle magneettikortilla (ei kuluta kortin käyttökertoja). Pukuhuoneen ovi pidetään lukittuna: älä kuitenkaan jätä arvoesineitä pukuhuoneeseen, vaan ota ne mukaan kuntosalin puolelle. Pukuhuonetiloissa on lisäksi suihkut sekä WC

Liikuntasalit, Monitoimitalo

Kirkonkylän Monitoimitalon liikuntasali (792 m2) on jaettavissa kolmeen eri lohkoon. Sali soveltuu monenlaiseen liikuntaan:

  • lentopallo
  • koripallo
  • sulkapallo
  • tennis
  • sähly yms. pallopelit.

Liikuntasali on pääsääntöisesti arkisin 9.00-15.00 koulujen käytössä. Vuoroja haetaan toukokuussa. Varatut liikuntasalin vuorot on tarkoitettu varauksen tehneelle liikuntaryhmälle: liikuntasalissa ei ole vapaata yleistä käyttöä. Vuoroihin voi tulla muutoksia juhlien, konserttien ym. vuoksi.

Yksikköhinta 100 €/tunti/lohko tarkoittaa, että 100 €:lla vuokraaja saa käyttöönsä salista yhden lohkon yhdeksi tunniksi kerran viikossa tiettyyn sovittuun kellonaikaan koko toimintakauden ajaksi. Toimintakausi salivuoroilla on syyskuusta toukokuuhun (viikolle 21 asti). Tapahtumista aiheutuvat peruuntumiset on huomioitu käyttövuoroista perittävää maksua määriteltäessä.

Monitoimitalon ulko-ovet ovat avoinna seuraavasti: ma-pe klo 7.00–15.00, la-su suljettu. Käyttövuoron varanneen ryhmän vastuuhenkilö noutaa pääkirjastolta magneettikortin (2 korttia/ ryhmä), jolla pääsee sisälle ulko-ovesta. Uuden kortin tekemisestä kadonneen tilalle veloitetaan 5 €.   

Liikuntasalit, koulut

Koulujen liikuntasaleja voi varata liikuntaryhmien käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin, varaukset suoraan kouluilta.

Aseman koulun sali (154 m2): Kuuhankavedentie 39
Niemisjärven koulun sali (200 m2): Koulunmäentie 6

Yksikköhinta 100 €/ tunti. Yksikköhinta tarkoittaa, että 100 €:lla vuokraaja saa käyttöönsä liikuntasalin yhdeksi tunniksi kerran viikossa tiettyyn sovittuun kellonaikaan koko toimintakauden ajaksi. Toimintakausi salivuoroilla on syyskuusta toukokuuhun (viikolle 21 asti). Lisäksi salivuoron varanneen ryhmän vastuuhenkilön on lunastettava avain, josta maksetaan panttimaksu 50 €/ avain. Avainten valmistuksen, luovutuksen sekä panttimaksujen vastaanottamisen hoitaa aseman ja Niemisjärven koulujen osalta koulun johtaja.Tietoja kunnan liikuntapaikoista ja niiden käyttövuoroista, liikuntatapahtumista sekä liikuntatilojen ja -kenttien vuokraamisesta voit tiedustella kunnan liikuntapalveluvastaavalta.Tutustu myös hankasalmelaisten yritysten liikuntapalveluihin. Vaihtoehtoja löytyy golfista keilaukseen ja ratsastuksesta lasketteluun.

Paikalliset yritykset – Harrastusmahdollisuudet

Skip to content