Retkeily ja ulkoilu

Hankasalmi tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn ja ulkoiluun. Tutustu alueen luontoon luontopoluilla, patikoi ja pyöräile merkityillä reiteillä, vietä mukava tauko laavulla. Elämykset odottavat!

Keskisenlammen luontopolku ja lintutorni Häähninmäen ulkoilualue Lyötinmäen luontopolku Kovalanmäen luontopolku Kärkkäälän luontopolku Laavut ja taukopaikat Lintutornit Tietoa jokamiehenoikeuksista Yritysten luonto- ja elämyspalvelut


Keskisenlammen luontopolku ja lintutorni

Keskisenlampi on rehevä suorantainen lintujärvi, joka on mukana valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa. Useat linnut pesivät alueella keväällä ja alkukesästä. Noin kolmen kilometrin mittaisen luontopolun varrella on lintutorni ja luontotauluja, joissa kerrotaan eri suotyypeistä, kasvillisuudesta ja linnuista.

Keskisenlammen luontopolulle pääsee Hankasalmentien varrelta Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129). Auton voi jättää Hangan lavan parkkialueelle. Lomakeskus Revontulen suunnasta polulle pääsee kävellen Keskisentieltä. Keskisentiellä ei ole pysäköintialuetta. Kosteimmissa kohdissa on pitkospuita, mutta kumisaappaat ovat tarpeen.

Syksyllä 2021 Keskisenlammen luontopolun yhteyteen on avattu esteetön taukopaikka, jonne pääsee kivituhkapintaista huoltopolkua Hankasalmentieltä. Huoltopolun alkupäässä on myös pieni parkkipaikka esteettömän kulkemisen saattoliikennettä varten osoitteessa Hankasalmentie 138 . Taukopaikalla on tulisijallinen kota, joka sopii suuremmankin porukan eväsretkikohteeksi (max. 40 h) sekä käymälä. Molempiin on esteetön kulku esim. pyörätuolilla.

Lammella pesiviä lintuja ovat mm. silkkiuikku, laulujoutsen, sinisorsa, haapana, lapasorsa, tavi, tukkasotka,  telkkä, nokikana, kalalokki, kalatiira, töyhtöhyyppä, kuovi, taivaanvuohi, valkoviklo, metsäviklo, ruokokerttunen, rytikerttunen, pajusirkku, kaulushaikara, ruskosuohaukka ja kurki.

Keskisenlammen lintutornilta voit bongata useita pesiviä lintulajeja


Häähninmäen ulkoilualue

Häähninmäen ulkoilualue kansi ja otsikko

Yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoiden ylläpitämä Häähninmäki on hieno ympärivuotinen luontomatkailukohde, jossa on Hankasalmen ja Konneveden kuntien rajan molemmin puolin polveilevia pyöräily- ja patikointireittejä yhteensä noin 35 km. Häähninvuoren historiallisella rajapyykillä kuntien, maakuntien ja tilojen rajalla on kaikkien luonnossa liikkujien käyttöön tarkoitettu hyvin varusteltu autiotupa keittomahdollisuuksineen. Vuonna 2020 Häähnintuvan viereen on noussut henkeäsalpaavat näköalat tarjoava torni. Sen huipulla oleva mökki on varattavissa yksityiskäyttöön. Häähninmäen ulkoilualueen pysäköintipaikan osoite on Häähninmäentie 160.

Häähninmäen näkötorni on upea retkeily ja näköalapaikka

Kuvia Häähninmäeltä kuvagalleria

Esimerkki sarake, jossa 2 saraketta: Kaksi kuvaa tai kuvaa ja tekstiä toiselle puolelle:

Ulkoilupolut ovat käytössä kesät sekä talvet

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.kstiä

Sarakkeet, jossa 30/70 suhde.

Lue lisää: Häähninmäen ulkoilualue


Lyötinmäen luontopolku

Lyötinmäen luontopolku alkaa Kynsivedentien varrelta, noin 400 m Venekoskentien risteyksestä.  Noin 4,5 km:n mittainen reitti on merkitty punaisella maalilla.

Lyötinmäen polku kertoo vuosituhansien tarinaa alueen luonnosta ja historiasta viimeisimmän jääkauden lopulta nykypäivään. Reitin varrelta löytyvät mm. 1800-luvulla mäenrinteessä sijainneen torpan rauniot. Lyötti tarkoittaa pesäpallon kaltaista peliä, jota Lyötinmäessä pelattiin isolla joukolla. Hankasalmen mäkien tyypilliseen tapaan Lyötinmäki on drumliini eli se on koostumukseltaan moreenia, joka on kasaantunut kalliosydämen ympärille pisaran muotoon jääkauden loppuvaiheessa.

Lyötinmäen koillisosassa on murskaamo, joka on toiminnassa ajoittain syksystä kevääseen.  Räjäytyksistä varoitetaan merkkiäänellä.

Lyötinmäen luontopolun kartan näet tästä.


Kovalanmäen luontopolku

Kovalanmäki on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti arvokas maisema-alue.  Se edustaa Keski-Suomessa harvinaista itäsuomalaista mäkiasutusta. Kovalankylä syntyi 1500 -luvun lopulla Hankasalmen seudun asuttamisen ensimmäisessä aallossa.

Luontopolulle on opasteet Kovalanmäen päältä Hankasalmen Ratsastuskoulun (Kovalanmäentie 228) luota.  Noin 3,5 km pituinen polku on merkitty punaisella maalilla. Alueella on tehty laajahkoja metsätöitä alkukesästä 2020 lähtien, ja tästä johtuen reitti voi olla paikoitellen vaikeakulkuisempi. Kohteen ylläpitoon ja opastukseen liittyviä uudelleenarviointeja tehdään  maanomistajien harjoittaman metsätalouden ehdoilla.

Kovalanmäen luontopolun kartan näet tästä.


Kärkkäälän luontopolku

Noin 2 kilometrin mittainen Kärkkäälän luontopolku kiertelee sykähdyttävissä koskimaisemissa Kärkkäälän kylän sydämessä Hankasalmen kunnan pohjoisilla rajoilla. Korholankoskien ranta-alue kuuluu rantojensuojeluohjelmaan ja vesialue Natura 2000 -verkostoon. Luontopolulle on opasteet Kärkkäälän Nuorisoseuran talon parkkipaikalta osoitteessa Saksalansaarentie 2 sekä Haasianniementieltä.

Opastetun kävelyreitin varrella voi poiketa Keskisenkosken laavulle tai Hannulankosken uittomajalle ja laavulle.  Polku voi olla vaikeakulkuinen keväisin ja syyssateilla, jolloin vesi liukastaa pitkospuut ja saattaa myös nousta polulle.  Luontotaulut kertovat alueelle tyypillisistä ilmiöistä ja seudun historiasta.

Kärkkäälän luontopolun kartan näet tästä.


Laavut ja taukopaikat

Laavut ja taukopaikat palvelevat talvisin hiihtäjiä ja kelkkailijoita sekä kesäisin veneilijöitä ja patikoijia.   Maayhteyden päässä olevat kohteet:

 • Armisveden Kalliolahti: luonnonhiekkaranta, laavu ja nuotiopaikka.  Laavulle pääsee polkua pitkin Selkäniementieltä (Tuurentieltä).
 • Armisveden Säkinlahti: laavu ja nuotiopaikka, läheisyydessä museo ja korsu
 • Hankamäki: laavu ja nuotiopaikka. Kulku Raatisentien kautta (tällä hetkellä ei hoidetun latuverkoston varressa).
 • Kaivantojoki Pirtti-Hertun länsirannalla: laavu ja nuotiopaikka
 • Keskisenlammen esteetön taukopaikka: kota 40 hengelle ja esteetön käymälä
 • Kynsiveden Saksalansaaren Akkasillan laavu: laavu ja nuotiopaikka sekä vesillelaskupaikka
 • Kärkkäälän koskireitti: laavut ja nuotiopaikat Hannulankosken vierasvenelaiturin luona sekä Keskisenkosken kalastuspaikalla
 • Tertunpellon hiihtomaa: kota 40 hengelle sekä kaksi käymälää. Kota on hiihtokaudella avoinna joka päivä aamusta iltaan, muina aikoina varattavissa pääkirjaston asiakaspalvelusta p. 014 2671 249, kirjasto@hankasalmi.fi 
Tavoitettavissa ainoastaan vesitse tai talvella jäätä pitkin
 • Hankaveden Jänissaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Kuuhankaveden eteläinen Ruumissaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Niemisjärven Lehtoniemensaari: laavu ja nuotiopaikka
 • Armisveden Selkäluodot: laavu ja nuotiopaikka

Lintutornit

 • Niemisjärven kylällä sijaitseva Pieni Kaihlanen -lintujärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon.  Järven rannassa sijaitsevalle lintutornille pääsee polkua pitkin Niementien varresta. Talvella aluetta kiertää kunnan ylläpitämä maisemalatu.
 • Keskisenlammen lintutorni sijaitsee luontopolun varressa lammen rannalla.  Tornille pääsee polkua pitkin Hangan lavan kohdalta (Hankasalmentie 129).
 • Leväsenlammen lintutorni sijaitsee Leväsentien (Saarikankaantie) varressa Leväsenlammen rantasuon reunassa.
 • Suojärven lintutorni sijaitsee Kärkkäälän kylällä Suojärven rannassa.  Tornille pääsee Konnevedentien varresta (vastapäätä Ranta-Keurulantien risteystä).

Tietoa jokamiehenoikeuksista

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.  Haittaa tai häiriötä ei kuitenkaan saa aiheuttaa.

Saat:

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua, voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä sekä
 • veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä

Skip to content